Älä kesytä karhua

Suomen riistakeskuksen tiedotteen otsikko ”Älä kesytä karhua ruokkimalla” sai toimituksen sähköpostia selatessa hymähtämään huvittuneena: Kuka nyt karhun kesyttäisi. Tiedotteen viestistä löytyi kuitenkin tärkeää ja ajankohtaista asiaa, sillä karhuista tehdään riistakeskuksen mukaan paljon havaintoja keväällä ja alkukesällä. Talven jälkeen nälkäiset eläimet etsivät ravintoa ja liikkuvat jopa valoisaan aikaan.

Karhun kuuluu pelätä ihmistä. Se on koostaan huolimatta huomaamaton hämärän kulkija, joka pystyy erinomaisten aistiensa turvin väistämään ihmistä. Tavallisimmin karhusta nähdäänkin vain sen luontoon jättämät jäljet: tassunjäljet, isot ulostekasat, revityt kannot ja rikotut ampiaispesät. Näköhavainto tehdään tavallisimmin autosta tai silloin, kun eläin käyttäytyy poikkeuksellisen pelottomasta.

Karhua ei pidä totuttaa ihmisen hajuun.

Liiketunnistimilla toimivien riistakameroiden yleistyminen on arkipäiväistänyt myös karhuhavaintoja. Karhuja ei kuitenkaan pitäisi houkutella ravinnolla riistakameran kuvattavaksi, sillä silloin eläin voi yhdistää ihmisen hajun helppoon ruokaan.

Myös mökkeilykauden alkaessa tulisi huolehtia kunnollisesta jätehuollosta sekä mökkien että muiden rakennusten ympäristössä, sillä ruuantähteet ja houkuttelevat hajut vetävät karhuja puoleensa. Uteliaasti tai välinpitämättömästi ihmistä kohtaan käyttäytyviä karhuja joudutaankin toisinaan karkoittamaan asutuksen tai eläinsuojien liepeiltä.

Riistakeskus muistuttaa, että karhukantaa arvioidaan lähinnä pentuehavaintojen perusteella. Siksi onkin tärkeää, että kaikki karhupentueita koskevat havainnot ilmoitetaan alueen petoyhdyshenkilöille. Tuoreimman arvion mukaan Suomessa on 1710–1840 yli yksivuotiasta karhua.