Ähtärin vaikeat päätökset

Tämän kirjoituksen oli tarkoitus käsitellä veroasioita, mutta kuten niin usein, paikallisesti merkittävämmät uutiset kiilasivat edelle. Ähtärin eläinpuisto ilmoitti tiistaina iltapäivällä aloittavansa koko henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Sama jenkka on edessä myös Keskisen kyläkaupalla.

Ähtärissä otettiin iso riski, kun sinne päätettiin hankkia pandat pari vuotta sitten. Eläinpuistossa osattiin varmasti ennakoida se, että alkuinnostuksen jälkeen kävijämäärät hiljalleen hiipuisivat. Koronapandemiaan ei sen sijaan kukaan osannut varautua.

Vielä viime valtuuston kokouksessa näytti Ähtärin kaupunginjohtajan mukaan siltä, että eläinpuisto voisi tehdä tänä vuonna positiivisen tuloksen. Syyslomaviikkojen jälkeen yhtiöiden varauskalenterit ovat kuitenkin tyhjentyneet eikä yritysten pikkujoulujuhliakaan voida nyt koronan takia järjestää.

Eläinpuistossa ei näy turisteja, eikä paljon muitakaan kävijöitä. Korona on ajanut ihmiset koteihinsa.

Ähtärissä joudutaankin nyt tiukan paikan eteen. Yhtäällä ovat voimistuneet vaatimukset uuden terveen koulun rakentamisesta kuntalaisille, toisaalla matkailualueen kehittäminen ja siihen vaadittavat panostukset. Niin tai näin, kaupungin talous näyttää olevan tulevina vuosina todella tiukilla. Jostain on pakko tinkiä.

Ähtärissä joudutaan ehkä miettimään jopa pandoista luopumista, kuten Kanadassa tehtiin aiemmin tänä vuonna. Jätetäänkö rakentamatta koulu tai uimahalli vai molemmat? Myydäänkö energiayhtiö? Kaatuuko koko kaupungin talous ja kenen syliin? Teen kuten tiedotusopin professorimme aikoinaan: kysyn, en vastaa.