Ähtärin päättäjät, ei näin!

Kunnallisen päätöksenteon laillisuus on äärimmäisen tärkeää, mutta kyllä sen pitäisi myös näyttää hyvältä. Siltä Ähtärin kaupungin liikuntakoordinaattorin valinta ei todellakaan näytä.

Viime viikon maanantaina Ähtärin kaupunginhallitus valitsi liikuntakoordinaattoriksi ähtäriläisen Janne Muhosen. Mies on monelle urheilun parissa toimivalle tuttu ja ehkä aivan sopiva tehtävään.

Kritiikki valinnasta ei kohdistukaan mieheen, vaan Ähtärin kaupungin päätöksentekoon.

Liikuntakoordinaattoria haettiin kahteen eri otteeseen. Ensimmäisen hakuilmoituksen teki sivistystoimenjohtaja, joka jäi ennen valintaa äitiyslomalle. Hänen sijaisensa teki viranhaltijapäätöksen, johon sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunta että kaupunginhallitus käyttivät otto-oikeuttaan, kun selvisi, ettei Muhosen koulutus vastaa sitä, mitä toimeen haettiin. Paikka tuli uudelleen auki ja tällä kertaa pätevyysvaatimusta oli laskettu niin, että ilman korkeakoulututkintoa saattoi tulla valituksi.

Uusi hakukierros on herättänyt kummastusta ja, monissa Viiskunnan toimituksen kanssa valinnasta jutelleissa, myös närää. Eikä ihme, sillä olihan ensimmäisellä hakukierroksella hakijoissa monta varmasti pätevää eli liikunnanohjaajan amk-tutkinnon suorittanutta hakijaa.

Myös Ähtärin kaupungin tiedotuskäytäntö on poikennut tavanomaisesta. Saamme etukäteen kaupunginhallituksen esityslistat ja heti kokouksen jälkeen päätökset. Liikuntakoordinaattorin valinnan osalta näin ei tosin tapahtunut. Ensimmäisestä hallituksen kokouksesta puuttui kyseinen päätös ja toisesta ei tullut edes esityslistaa – saati päätöksiä. Valinta selvisikin vasta netissä julkaistusta pöytäkirjasta.

Ikävä kyllä tämä prosessi antaa epäilyttävän kuvan kaupungin päätöksenteosta.