Vuokraa koulu tai päiväkoti

Miltä kuulostaisi vuokrattava päiväkoti tai koulu, johon saisi lisätilaa tai josta voisi luovuttaa osan pois, jos lasten määrä vähenee? Kun tiloille ei ole enää käyttöä, vuokraaja käy hakemassa ne pois. Vuokraan sisältyy normaali ylläpito ja riski mahdollisista sisäilma- tai kosteusongelmista on vuokranantajalla.

Täytyy sanoa, että minuun ajatus teki vaikutuksen, kun vierailin rakennuksia lainaavan yrityksen tehtaalla Leppävirralla muutama viikko sitten. Yrityksen hallissa valmistui huone-elementtejä, jotka kuljetetaan vuokraajalle ja kootaan paikan päällä rakennukseksi. Kuljetukseen lähtevät elementit olivat käytännössä huonekaluja vaille valmiita tiloja, sillä esimerkiksi vessoihin oli pöntöt ja lavuaarit laitettu paikalleen jo tehtaalla.

Tehdashallissa rakennusmiesten työ oli siistiä sisätyötä, jossa ei tarvitse välittää vihmovasta rännästä. Vesi ei päässyt myöskään valmisteilla olevan talon rakenteisiin.

Siistiä sisätyötäkin enemmän minua viehätti kuitenkin ajatus tilasta, joka elää joustavasti tarpeiden mukaan. Päiväkodit, koulut ja palvelutalot ovat kunnille suuria investointeja. Niitä suunniteltaessa pyritään ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon tulevat tilatarpeet. Tulevaisuutta on kuitenkin erittäin vaikea ennustaa edes muutaman vuoden päähän, saati sitten rakennuksen koko elinkaaren ajaksi. Jossain vaiheessa tilatarve voi olla ennakoitua suurempi, mutta se voi myös pienentyä.

Kuortaneella suunnitellaan uutta vanhusten palveluyksikköä, Ähtärissä taas tullaan tekemään uusi päiväkoti ja yläkoulullakin on tilaongelmia. Onhan näiden suunnitelmien yhteydessä selvitetty myös kiinteistöjen vuokrausmahdollisuus leasing-vaihtoehdon lisäksi?