Valtuustojen tilinpäätös

Runsas neljä vuotta toimineiden kunnanvaltuustojen toimikausi on tullut päätökseensä. Ähtärin kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina viimeisen kerran, Alavudella ja Kuortaneella valtuustokausi päätetään ensi viikolla.

Huhtikuisissa kuntavaaleissa valittujen uusien valtuutettujen joukossa on keltanokkia, mutta myös vanhoja konkareita. Kaikkien alueemme valtuustojen työskentely tuleekin varmasti muuttumaan siitä, mitä se on kuluneet neljä vuotta ollut.

Muutos antaa aina mahdollisuuden tarkastella mennyttä ja tutkailla tulevaa. Uudet ihmiset tuovat väistämättä tullessaan jotain uutta, mutta myös jatkavien on hyvä tarkastella omia tekemisiään ja pohtia, onko jossain syytä himmata, lisätä vauhtia tai peräti vaihtaa suuntaa.

Lähivuosina kuntakentällä tulee tapahtumaan maakunta- ja sote-uudistuksen myötä paljon. Väistyvät valtuustot ovat jättäneet seuraajilleen perinnön, josta on melko helppo jatkaa. Ne ansaitsevatkin kiitoksen siitä, että tekivät rohkeasti päätöksiä, eivätkä jääneet toimettomina odottamaan, mitä valtionhallinto saa aikaan. Kuusiolinna-päätös toi alueen kuntien talouteen ennakoitavuutta ja esimerkiksi Ähtärin kaupunki on saanut helpotettua kuntatalouttaan, kun sote-kustannusten hallitsematon kasvu on taitettu.

Isot asiat vaativat valtuustolta päätöksentekokykyä. Alavudella näyttää siltä, ettei valtuustoryhmien välinen yhteistyö lähde käyntiin erityisen hyvissä merkeissä. Toivottavasti yhteinen sävel silti löytyy, eikä alkava valtuustokausi kulu keskinäisessä riitelyssä. Toivon myös Ähtärin ja Kuortaneen valtuustoille sopuisaa yhteiseloa, jossa saadaan tehtyä hyviä päätöksiä oman kotikunnan kehittämiseksi ja elinvoiman turvaamiseksi, seudullista yhteistyötä unohtamatta.