Työvälineet kunnossa

Kuluneen viikon aikana pelastuslaitos on uusinut kalustoaan alueellamme. Alavuden paloasemalle saatiin viime viikolla uusi sammutusauto ja tiistaina Ähtäriin tuli öljyntorjuntaan ja pelastustehtäviin tarkoitettu vene. Alavuden vajaa kymmenvuotias sammutusauto siirtyi puolestaan Töysän paloasemalle.

Erilaisia hälytystehtäviä tulee pelastuslaitokselle Viiskunnankin alueella vuodessa satoja. Vakavia vaaratilanteita niistä ei toki ole likikään kaikki, mutta aina hälytyksen tullessa on pelastuslaitoksella syytä varautua pahimpaan. Siksi onkin tärkeää, että myös pelastuslaitoksen työvälineet ovat ajantasalla.

Maaseutukunnissa pelastuslaitoksen hälytysvalmius lepää pitkälti vapaaehtoisten sopimuspalomiesten harteilla. Ilman heitä elämämme olisi paljon turvattomampaa.

Sisäministeriön pelastusosaston arvion mukaan sopimuspalokuntalaiset ovat mukana valtakunnallisesti noin 60 prosentissa vuotuisista pelastustoimen hälytystehtävistä. Isommissa kaupungeissa he toimivat ensisijaisesti ammattipalokuntien tukena, mutta maaseudulla rooli on toinen. Sopimuspalokunnat huolehtivat pelastustehtävistä noin 90 prosentin alueella maamme pinta-alasta. Tällä alueella asuu lähes puolet suomalaisista.

Sopimuspalomiesten sitoutuminen yleisen turvallisuuden eteen on kunnioitettavaa. He harjoittelevat säännöllisesti, kouluttautuvat ja ylläpitävät muutenkin kuntoaan sekä osaamistaan, jotta pärjäävät vaativissa pelastustehtävissä. Lisäksi he ovat valmiita lähtemään töihin vaikka keskellä yötä, jos kutsu käy.