Sinun veteraanipäiväsi

Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime viikolla perinteisin menoin. Paljon nähneet ja kovia kokeneet sotaveteraanit ovat yli 90-vuotiaita ja heidän rivinsä harvenevat. Helpolla ei päästy sotien aikaan kotirintamallakaan. Töistä oli selviydyttävä, kun miehet olivat rintamalla. Sama sodan kokenut sukupolvi pykäsi sodan jälkeen köyhää Suomea hyvän matkaa kohti pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Toukokuun kolmantena sunnuntaina on Kaatuneitten muistopäivä. Silloin kunnioitetaan heitä, joiden henkilökohtainen uhraus Suomen puolesta oli suurin mahdollinen. Pohjaton suru kohtasi heidän leskiään, lapsiaan ja vanhempiaan. Raskas oli jälkeenjääneidenkin uhraus.

Tänä vuonna Suomi täyttää 100 vuotta. Itsenäisyys oli se, mikä sodan suurilla uhrauksilla säilytettiin. Joku on tohtinut kysyä, eikö nyt juhlavuonna voitaisi korostaa enempi Suomen muita vahvuuksia kuin 70 vuotta sitten käydyn sodan ajan ihmisten uhrauksia. Ilman muuta Suomessa on paljon muutakin juhlimisen aihetta. On esimerkiksi ulkomaillakin arvostettu koulujärjestelmämme, it-osaamisemme ja Nobel-palkinnon saajamme ja paljon muuta. Pitää kuitenkin muistaa, että sen kaiken on mahdollistanut maamme itsenäisyys. Kun perustaan palataan, palataan veteraaneihin.

Sotaveteraaneja ja heidän uhrauksiaan on kunnioitettu jo pitkään. Helposti unohtuu, että aina ei niin ole ollut. Senkin ajan monet vielä muistavat.

Tänä vuonna veteraanipäivän teemana oli Sinun veteraanipäiväsi. Päivä ei ole vain veteraanien, vaan jokaisen meistä. Vastuu on siirtynyt meille ja lapsillemme, jotka olemme saaneet rauhassa elää. Veteraanipäivä muistuttaa siitä, että vaikeimmistakin ajoista selvittiin voimat yhdistäen.