Sähköä päätöksentekoon

Alavuden kuntapolitiikassa on ollut viime viikkoina enemmän sähköä kuin pitkään aikaan. Vaalikamppailua käytiin varsin perinteisin asein, mutta jo vaalitulos aiheutti yllätyksen, kun valtuustoon nousi ensimmäinen vihreiden valtuutettu komealla henkilökohtaisella äänisaaliilla. Toisen kohahduksen aiheutti se, että keskusta menetti valtuustossa määräenemmistönsä.

Kulissien takana keskustan mahdolliseen vaalitappioon oli valmistauduttu keskustelemalla muiden puolueiden kesken mahdollisesta teknisestä vaaliliitosta. Vaalituloksen selvittyä liitto laitettiin pystyyn. Käytännössä tekninen vaaliliitto tarkoittaa sitä, että vaaliliitossa olevat puolueet saavat saneluvallan, kun puolueet neuvottelevat kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajuuksista. Tulevassa valtuustossa teknisessä vaaliliitossa olleet puolueet toimivat itsenäisinä ryhminä.

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että keskusta on syrjäytetty Alavuden kaupunginvaltuuston ja -hallituksen kärkipaikoilta.

Keskustan leirissä on ymmärrettävästi oltu närkästyneitä, kun tulevalle valtuustokaudelle näyttäisi olevan tarjolla vain varapuheenjohtajuuksia. Toisaalta kyse on toisten puolueiden osalta sen tilaisuuden hyödyntämisestä, johon demokratia antaa mahdollisuuden.

Onko sillä sitten oikeasti väliä, minkä puolueen hallussa puheenjohtajan nuija on? Mielestäni ei. Tärkeintä on henkilö ja se, että puheenjohtaja osaa jättää puoluepolitikoinnin taakseen ja keskittyy kuntalaisten palvelemiseen. Sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajan tulee olla tasapuolinen kaikkia valtuutettuja kohtaan ja pitää huoli siitä, että valtuusto pysyy toimintakykyisenä. Se on varmasti kaikkien äänestäjien tahto, riippumatta siitä, mitä puoluetta kukin äänesti.