Äänestysinto vaihtelee

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Vaasan vaalipiirissä ennakkoäänestysmahdollisuutta on perinteisesti käytetty suurin piirtein saman verran kuin koko maassa keskimäärin. Niin tälläkin kertaa. Pohjalaismaakunnissa äänensä antoi ennakkoon 27,8 prosenttia äänioikeutetuista, kun maan keskiarvo oli 26,3.

Sekä vaalipiirin että koko maan ennakkoäänestysaktiivisuus laski hieman edellisiin, syksyllä 2012 käytyihin kuntavaaleihin verrattuna. Myös Alavudella oltiin parin prosenttiyksikön verran edellisiä kuntavaaleja laiskempia. Nyt uurnilla on käynyt 36,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Ähtärissä ja Kuortaneella aktiivisuus nousi. Kuortane on ennakkoäänestyksessä itse asiassa aivan vaalipiirin kärkeä.

Tällä kertaa Etelä-Pohjanmaalla vain teuvalaiset äänestivät ennakkoon kuortanelaisia aktiivisemmin. Koko vaalipiirissä oma lukunsa olivat Kaskinen ja Lestijärvi, joissa jo selvästi yli puolet on antanut äänensä.

Ähtäriläisistä äänensä on jo antanut kolmannes. Runsas neljä vuotta sitten ennakkoon äänesti 28,2 prosenttia ja kokonaisaktiivisuus jäi selvästi alle 60 prosentin.

On mielenkiintoista, että kuntavaalit tuntuvat kiinnostavan ihmisiä selvästi vähemmän kuin eduskuntavaalit. Tarkoittaako se sitä, että oman paikkakunnan asiat koetaan vähemmän merkittäviksi kuin valtakunnan politiikka?

Edellisissä vaaleissa äänestin itse ennakkoon. Tällä kertaa ääni on kuitenkin vielä antamatta, sillä en ole osannut päättää, kuka monista varteenotettavista ehdokkaista ääneni ansaitsee. Sitä en kuitenkaan aio tehdä, että jättäisin kokonaan äänestämättä. Tulevalla valtuustokaudella tehdään isoja ratkaisuja kunnan elinvoimaisuudesta. Haluan, että päätöksiä tekee mahdollisimman hyvä kokoonpano.