Vaikuttamisen tärkeys

Kevään eduskuntavaalit ovat käynnissä: ennakkoäänestys päättyi toissapäivänä ja sunnuntaina on itse vaalipäivä. Vaalit ovat saaneet tärkeän teeman, jonka puolesta on marssittu mielenosoituksissa, ja joka varmasti tulee vaikuttamaan monen ihmisen, erityisesti nuorten, äänestykseen: ilmastovaalit.

Viime viikolla uutisoitiin, että Suomi on käyttänyt nyt jo kuluvan vuoden osuutensa maailman luonnonvaroista. Ja vuodesta on kulunut vasta neljäsosa! Kulutuksemme huolestuttaa monia, eikä syyttä: nyt on aika toimia nopeasti.

Äänestämisen lisäksi voimme tehdä monia ilmastoystävällisiä valintoja: käyttää julkista liikennettä ja kimppakyytejä, ostaa kotimaisia tuotteita, sammuttaa valot kun lähtee huoneesta.

Meillä kaikilla on oikeus ja velvollisuus äänestää. Ja jos emme ota osaa vaikuttamiseen, jälkikäteen on turha valittaa lopputuloksesta, jos itse ei ole kantanut korttaan kekoon. Jokainen ääni on tärkeä, joten valitkaamme viisaasti, ketä äänestämme.

Olen kuullut (liian) paljon sellaista lausetta, että nuoria ei muka kiinnosta politiikka tai vaikuttaminen. Mutta kun nuoret marssivat ilmastomarsseissa, allekirjoittavat aloitteita, kuten Ilmastoveivi tai Tahdon2013, ovat ahkeria äänestämään ja puolustavat koulutuksen tärkeyttä sekä opiskelijoiden oikeuksia, on tietoisesti sokeaa väittää, että politiikka ei kiinnosta nuoria.

Me puolustamme asioita, jotka ovat meille tärkeitä. Siksi meidän on tärkeä äänestää ehdokasta, jonka kanssa ideologiamme kohtaavat. Pienestä liikkeestä ja teosta alkaa suuri virta, jolla pystymme vaikuttamaan.

Teemu Sytelä, alavutelaislähtöinen muusikko (AMK)