Kolumni: Yrittämisen yhteishenki

Poikkeuksellinen aika vaatii toimia. Hallitus on ottanut käyttöön useita yritysten selviytymiseen vaikuttavia keinoja ja lisää etsitään koko ajan. Tässä vaiheessa miljardin paketti on suunnattu yritysten tukemiseen. Kaikki tämän hetkiset toimet ovat suuruusluokaltaan yli 15 miljardia euroa.

Avustukset jaetaan Business Finlandin kautta pienille ja keskisuurille yrityksille, sekä Ely-keskusten ja kuntien kautta toiminimiyrittäjille. Yksinyrittäjien tuen suuruus on 2000 euroa ja se myönnetään toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen yrityksen talouden heikentyessä merkittävästi koronakriisin vuoksi. Tuki koskee myös freelanceyrittäjiä.

Lisää päätöksiä tarvitaan. Ministeriöissä onkin käynnissä jatkuva valmistelu ja neuvottelut yrittäjien, kuntien ja työmarkkinajärjestöjen kanssa. Tavoitteena on, ettei yksikään elinkelpoinen yritys kaatuisi.

Tosiasia on, ettei yritystoiminta voi pyöriä edes normaalioloissa pelkällä tuella. Sosiaalinen läheisyys on auttava voimavara meidän jokaisen jaksamiselle. Henkistä läheisyyttä tarvitaan niin yrittäjien kuin asiakkaiden välille.

Asiakkaina voimme tukea paikallisen yrittäjän uusia tapoja tuottaa palveluita ja levittää sanaa. Hyvän kellon on syytä antaa kaikua.

Seutukuntamme yrittäjät ovat esimerkillisesti nostaneet yhteisöllisyyttä avaamalla vertaistukipuhelimen, jonka kautta Alavuden ja Töysän alueen yrittäjät voivat soittaa ja keskustella tilanteestaan luottamuksellisesti sekä saada apua. Tätä palvelua tarjotaan kaikille yrittäjille, eikä soittajan tarvitse olla yrittäjäyhdistyksen jäsen.

Ihmisten terveydestä huolehtiminen on tärkeintä. Jokainen kriisistä selviävä yritys on kotiseutumme turvaaja myös kriisin jälkeen.

Mikko Savola, ähtäriläinen kansanedustaja