Kolumni: Yrittäjyys luo yrittäjyyttä

Sen lisäksi että yrittäjä työllistää itsensä – ja usein myös muita, hän myös tarjoaa työtä ja toimeentuloa toisille yrittäjille. Tämä tapahtuu muun muassa alihankintana tai tilausten hoitamisena yhdessä useamman yrittäjän voimin. Tästä on paljon hyviä käytännön esimerkkejä esimerkiksi alueen metalli- ja rakennusalan ja kuljetusalan yrittäjien kesken.

Myös matkailuyrityksissä tehdään yhteistyötä niin, että saadaan asiakkaat jäämään alueelle ja viipymiä pidennettyä.

Vaikka itsellä olisikin täyttä, suositellaan matkailijoille alueen muita vaihtoehtoja, eikä lähetetä heitä tien päälle tietämättä, löytyykö yöksi kattoa pään päälle.

Matkailijat tuovat työtä ja liikevaihtoa myös kaupan alalle ja palveluille. Matkailutulo on usein alueen ulkopuolelta tulevaa rahaa. Vaikka yritysten välinen paikallinenkin kaupanteko tuo elinvoimaa, tuo alueen ulkopuolelta tuleva raha kasvua.

Yrittäjiä yhdistää myös yhteisöllisyys, kiinnostus toisia yrittäjiä kohtaan ja halu verkostoitua.

Korona-ajan rajoitukset ovat haastaneet yrityksiä monella tapaa ja moni tilaisuus on pitänyt jättää järjestämättä.

Onneksi on toivoa, että tästä siirrytään hiljalleen kohti parempia aikoja.

Töysän Yrittäjät järjestää yhdessä Töysän Talsijoiden, osakaskunnan, Töysän Karjalaisten sekä 4H-yhdistyksen kanssa tulevana lauantaina kaikille avoimen Iloa luonnosta -ulkoilupäivän, jonka tarkoituksena saada ihmisiä jälleen tapaamaan toisiaan ulkotiloissa koronarajoitukset huomioiden.

Päivän ohjelmassa on muun muassa vaellus opastettua reittiä Sepänniemestä reilun kolmen kilometrin päässä olevalle Martin Majalle, missä on makkaranpaistoa ja mehutarjoilu.

Reitin varrella on luontoaiheisia kysymyksiä ja vastauslomakkeen lomakylään palauttaneet palkitaan.

Sepänniemen rannassa on opastettua kalastusta sekä muita ulkoilutoimintoja, tuotemyyntiä ja savusauna.

Olet sydämellisesti tervetullut!

Marja-Liisa Pienimäki, Töysän Yrittäjät ry