Kolumni: Uusi normaali

Kuka olisi uskonut mitä tuleva tuo tullessaan, jos joku olisi kertonut sen minkä korona aiheutti kaikille ympäri maailman?

Tämä viimeinen vuosi on ollut yrittäjän näkökulmasta melkoista taistelua. Vuosi sitten maaliskuun alussa piti olla aivan tavallinen henkilökuntapalaveri: suunnitellaan kevättä ja kesää, kerätään ajatuksia ja parannetaan palvelua entisestään. Päivästä tuli yksi raskaimmista yrittäjänä.

Oli tehtävä rajuja leikkauksia henkilömenoissa ja lomautettava ensimmäisen kerran henkilökuntaa 23-vuotisen yrittäjäuran aikana. Oli valtava huoli miten lomautettu henkilökunta pärjäisi taloudellisesti, huoli miten yritys kestää sulkutoimet ja olisiko tulevaisuudessa edelleen työpaikka jokaiselle.

Kuin sumussa raivattiin tietä eteenpäin henkilökunnan kanssa tietämättä, mitä seuraava viikko tai päivä toisi. Jokainen on joutunut venymään koronan aikana äärimmilleen. Siitä iso kiitos työntekijöilleni.

Yritysten näkökulmasta ajateltuna korona ei tuonut pelkkää pahaa. Jokainen joutui karsimaan ylimääräistä pois liiketoiminnassa ja miettimään, mikä toimii ja mikä ei. Jatkuva nousu aiheuttaa herkästi sen, että otetaan tarjontaan kaikkea mahdollista. Työskentelytavat on tarkasteltu uusiksi ja voisi sanoa, että koko paketti on karsittu kasaan paljolti uusin ajatuksin. Tämä kesä mahdollisti jälleen kesätyöntekijöiden palkkaamisen, mikä on tärkeää nuorien tulevaisuutta ajatellen. Raha ei kasva puussa, ja vanhempien mahdollisuudet rahoittaa elämää ovat rajalliset.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, auringon paistaessa. Voitetaan korona ja käytetään hyödyksi yrittäjien palveluja, sillä niin mahdollistetaan monta työpaikkaa Suomessa!

Vesa Jaskari, kuortanelainen liikenneasemayrittäjä