Kolumni: Yrittäjä ei voi sairastaa

Eräänä helmikuisena aamuna heräsin kurkkukipuun. Koin myös voimakasta huimausta ja ymmärsin, etten ollut missään nimessä työkuntoinen. Siitä alkoi nopea rumba puhelimessa: piti saada nopeasti ilmoitettua sen päivän asiakkaille, että olen sairaana ja että aikoja täytyy siirtää.

Uusien aikojen antaminen oli kuitenkin haasteellista, sillä en vielä tiennyt, milloin pääsen koronatestiin tai saan sen tuloksen. Toivoin myös, etten menetä asiakkaitani, koska etenkin tänä aikana jokainen asiakas on kullan arvoinen. Soitin terveyskeskukseen ja sain ajan testiin seuraavaksi aamuksi. Asioita järjestellessäni muistin, että myös oma fysioterapia-aikani täytyisi perua.

Moni asiakas oli lähdössä hiihtolomareissulle loppuviikosta ja sitä ennen täytyi saada monet ripsihuollot tehtyä. Kunpa asiakkaille sopisi pienen hetken odottaa kynsihuoltoja ja kasvohoitoja! Hoitaisin ehdottomasti sairauspoissaolopäivieni asiakkaat ennen omia tarpeitani tai vapaapäiviäni.

Työni yrittäjänä käsityöammatissa on korona-aikana yhtä veitsenterällä elämistä. Tätä työtä ei voi tehdä etänä, ja tulot loppuvat kuin seinään, jos en ole hoitoja itse paikan päällä tekemässä.

Hygienian merkitys on ollut toki aina tärkeää, mutta nyt se on ollut aivan erityisen oleellista. Rakastamani työ on muuttunut uudella tavalla haastavaksi viimeisen vuoden aikana – niin kuin hyvin monella.

Olen kuitenkin valinnut ammattini itse. Olen valinnut, että teen työtäni vaikka pää kainalossa, koska sairausloma on yrittäjälle kuin huono vitsi. Normaalissa tilanteessa olisinkin napannut tarpeellisen määrän särkylääkettä ja jaksanut päivän töissä, mutta koronapandemiatilanne on muuttanut asioita monimutkaisemmaksi yrittäjän sairastuessa. Flunssasta on tullut kauhukuva, sillä laskut tipahtelevat postilaatikkoon tavalliseen tapaan, vaikka vallitseva tilanne pakottaisi jäämään kotiin ”vain” kurkkukivun tai nuhan vuoksi.

Elina Peurala, kauneusalan yrittäjä ja Alavuden yrittäjien sihteeri