Kolumni: Yhteistyö on kaikkien etu

Kuntien ja kaupunkien uudet valtuustot ovat päässeet tositoimiin viime viikkojen aikana. Ensimmäiset kokoukset, valinnat ja järjestäytymiset on saatu pidettyä. Onnea kaikille eri tehtäviin valituille!

Tämä kuntavaalikausi onkin erityisen tärkeä. Kuntien velvoitteet pienenevät sote- uudistuksen viedessä tehtäviä hyvinvointialueille. Maakuntavaalit koittavat jo tammikuussa. Toisaalta kuntien tehtävät esimerkiksi työllisyystoimien hoitamisessa kasvavat, mikä tuo lisää vastuuta, mutta myös valtionosuuksia.

Kuusiokuntien alueella olemme luottaneet yhteistyön voimaan.

Olemme huolehtineet yhdessä esimerkiksi alueemme terveydenhoitopalvelut ja ajaneet liikennehankkeita, kuten valtatien 18 parantamista ja saaneet turvattua Haapamäen radan liikennöinnin. Nämä esimerkit kertovat hyvin paikallisyhteistyön merkityksestä valtion päätöksissä.

Toisen asteen koulutuksen alueellinen kehittäminen on tärkeä painopiste lähivuosina. Kuortaneen urheilulukion valtakunnallisesti erottuva menestys jatkuu, Ähtärin Tuomarniemelle tehtävä Sedun ja lukion yhteiskampus hyödyttää koko seutukuntaa ja Alavudella rakennetaan mielenkiintoista ralliammattikoulua, joka vahvistaa niin tavallista kuin ralliautoasentajan osaamista.

Yhteistyö niin kunnan kuin seutukunnan sisällä on avain menestyksekkääseen valtuustokauteen. Hyvät ja säännölliset puheyhteydet valtuustojen, hallitusten ja virkamiesten välillä parantavat vaikutusmahdollisuuksiamme niin maakunnassa kuin valtakunnallisesti.

Eri mieltäkin voidaan asioista olla ja painopisteet voivat kunnittain vaihdella, mutta reilu yhteistoiminta on lopulta koko seutukunnan etu. Sisäisistä väännöistä taas hyötyvät maakuntakeskus tai pääkaupunkiseutu, jonne palvelut uhkaavat siirtyä muutoinkin.

Mikko Savola, ähtäriläinen kansanedustaja