Kolumni: Vaaleista vaaleihin

Eduskuntavaalit ovat ehdokkaalle tiukka rutistus. Itsensä ja persoonansa likoon laittaminen, tilaisuuksissa kiertäminen ja panokset ovat kovia. Istuvan edustajan näkökulmasta ollaan pokeritermein ”All in!”. Kampanja vaatii paljon myös perheeltä ja tukijoukoilta.

Kävimme seutukunnallamme rehdin kilpailun ehdokaskollegojen kanssa. Kiitos jokaiselle haastajalle hyvistä paneelikeskusteluista ja vaihtoehtojen tuomisesta alueemme ihmisille.

Vaalit eivät olleet Keskustalle helpot. Menetimme paljon puolueena ääniä ja edustajan paikkoja. Moni hyvä kollega jäi uudelleen valitsematta, mikä tuntuu haikealta. Tästä on opittava ja katse on nostettava reilusti ylös. Olen onnellinen, että saan olla sitä nousua rakentamassa uudistuneen eduskuntaryhmän kanssa.

SDP ja Perussuomalaiset olivat vaalien voittajat. Voittajien on kannettava myös vastuu. Eri mieltä oleminen ei enää riitä. Lupaukset olivat suuria ja ne kannattaa painaa mieleen. Kakun jakaminen on aina helpompaa kuin sen leipominen. Toivottavasti tolkku ja talouden realiteetit pysyvät punaisena lankana.

Viime viikolla eduskunta järjestäytyi. Kuljimme 200 henkilön letkassa eduskunnan käytäviä huoneesta toiseen. Esitimme valtakirjamme suorittaa edustajan toimeamme ja hoidimme käytännön asioita. Erityisesti uusille kansaedustajille päivä on mieleenpainuva kokemus.

Tulevat viikot näyttävät minkälainen hallitus Suomeen alkaa muodostua. Samaan aikaan käydään Euroopan Parlamentin vaaleja.

Niissä roolini on hieman erilainen. Lupauduin vaalipäälliköksi Reserviläisliiton toiminnanjohtajalle, Olli Nybergille. Eiköhän äänestetä siitä hyvä mies parlamenttiin.

Mikko Savola, ähtäriläinen kansanedustaja