Kolumni: Uutta vetoa matkailuun

Vuonna 1935 Kuortaneella avattiin uusi majoitusalan yritys, Matkailijamaja M. Hobin. Se sijaitsi kirkon naapuritontilla Kuortaneenjärven rannalla. Tuohon aikaan ei ollut vielä esimerkiksi Urheiluopistoa, se perustettiin 1950.

Nimi sisälsi isoäitipuoleni Maria (Maiju) Hobinin, o.s. Eloranta, nimen. Hän osoittautui vuosien varrella erinomaiseksi matkailumajan vetäjäksi, ja sai sen kukoistamaan. Maijulla oli verkosto kunnossa. Syntyperäisenä kuortanelaisena hän tiesi, mistä saa voita, kermaa, lihaa, kananmunia jne., mikä osoittautui arvokkaaksi sodan jälkeisinä vuosina.

Matkailumajan lounas- ja päivällispöydät notkuivat herkuista. Maine kiiri nopeasti pääkaupunkiin asti ja niinpä esimerkiksi kaupunginjohtaja Erik von Frenckell seurueineen nähtiin toistuvasti vieraana matkailumajalla.

Paikkakuntalaiset kokivat matkailumajan fiinimmän väen kesänviettopaikaksi, pihapiirissä liikuskeli koreita vieraita, naisilla oli valkoiset pitsihansikkaat ja valkoiset aurinkovarjot, ettei silkinvaalea iho vahingossakaan ruskettuisi rahvaanomaisesti.

Majatalon tontille ei uskallettu tulla ja paikka jäikin suurelle osaa kuortanelaisista etäiseksi. Tämä näkyi vielä 2015, kun järjestin majatalossa 80-vuotisjuhlan kunniaksi avoimien ovien päivän, johon kaikki kuortanelaiset oli kutsuttu kakkukahville. Moni kävijä hämmästeli, että kas, Kuortaneella on tällainen majatalo! Moni ei ollut käynyt edes pihapiirissä puhumattakaan sisätiloista.

Maijun jälkeen majatalo oli vuokralla kymmenen vuotta, viimeksi siellä toimi Heikki Hedmanin vetämä tenniskoulu Santapensseli. Sen jälkeen alkoi hiljaiselo, kunnes avasin majatalon uudelleen vuonna 2017, nyt nimellä Hiekkaranta Bed & Breakfast.

Koronapandemiasta huolimatta matkailijoita yöpyi kesällä 2020 enemmän kuin koskaan. Tänä vuonna mentiin tästäkin yli. Päätettiin myös perustaa Kuortaneen Matkailu ry, joka rekisteröitiin lokakuussa 2021. Kuta enemmän saamme Kuortanetta tunnetuksi ja matkailijamääriä lisättyä, sitä paremmin meillä kaikilla menee.

Kristian Hobin, Hiekkaranta Bed & Breakfastin toimitusjohtaja