Kolumni: Uskonto kulttuurissa

Taiwanin pääuskontoja ovat buddhalaisuus ja taolaisuus. Taiwanillakaan useimmat ihmiset eivät pidä uskontoa elämässään kovin tärkeänä, eivätkä osallistu säännöllisesti uskonnollisiin menoihin. Ne hosteistani, joilla oli jotain uskonnollista esineistöä kodissaan, kertovat sen liittyvän enemmän kulttuuriin ja tapoihin, kuin siihen, että uskonnolla olisi tärkeä rooli elämässä.

Usein kaduille, yritysten edustalle on tuotu metallinen astia, jossa poltetaan suitsukkeita. Tuleen saatetaan myös heitellä pahvista, yleensä kellertävää ”taivasrahaa”. Tämän uskotaan lisäävän yrityksen menestystä, ja ”taivasraha” tulee yritykselle takaisin oikeana rahana liiketoiminnan myötä.

Vaikka uskontoa ei pidetäkään oleellisena osana elämää, uskonnon vaikutus tapakulttuuri ja uskonnolliset arvot näkyvät kuitenkin usein ihmisten tavassa elää sekä mielipiteissä.

Taiwanilaiset harvemmin puhuvat asioista suoraan, ja ainakin hostvanhempieni pohdinnan mukaan syy tähän saattaa olla siinä, että monissa uskomuksissa moititaan negatiivista puhetta. Asioista huomauttamista saatetaan siis pitää pahan puhumisena. Suomalaiselle asioiden kiertely taas tuntuu järjettömältä.

Kodit on usein sisustettu fengshuin mukaan, joka on vanha kiinalainen perinne ympäristön muokkaamisesta ihmisen qi-energialle sopivaksi. Muun muassa väljät huoneet, jossa tavaroilla on oma paikkansa, on eduksi qiille. Puolestaan vaikkapa terävät, vuoteeseen osoittavat kulmat tai oven läheisyydessä oleva sänky ovat haitaksi.

Olen ulkomaalaisena saanut huomata uskontojen vaikutuksen moniin taiwanilaisten tapoihin. Välimatka on myös antanut tilaisuuden nähdä suomalaista tapakulttuuria uudella tavalla.

Ida Nurmi, Taiwanilla vaihdossa oleva alavutelaisopiskelija

>>>>>>> Stashed changes