Kolumni: Usko siihen, mitä teet

Viime viikolla Suomeen tuli iloinen uutinen, sillä YK:n The World Happiness Report -tutkimuksen mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Tutkimuksessa onnellisuutta mitattiin useilla mittareilla kuten bruttokansantuotteella, eliniän odotteella ja yksilöiden kokemalla vapaudella.

Tulos on mahtava, ja saamme olla ylpeitä maastamme. Tutkimus sai kuitenkin pohtimaan sitä, mikä onnellisuuteen oikeasti vaikuttaa ihan tavallisen arjen keskellä.

Riittävä toimeentulo, terveys, turvallisuus ja vapaus luovat pohjan ja mahdollisuuden onnellisuudelle. Ne eivät kuitenkaan yksin riitä onnellisuuden mittareiksi.

Minut onnelliseksi arjessa tekee rakkaat ihmiset ympärillä, mielekäs työ ja harrastus, jossa haluan intohimoisesti kehittyä eteenpäin. Lisäksi onnea tuovat ihan pienet asiat: ulkona paistaa aurinko, lukija antaa kiitosta jutusta, pitkään sairastanut lemmikki on viimein terve ja mies on laittanut ruuan valmiiksi pitkän työpäivän päätteeksi.

Vaikka onnellisuuden peruspilarit ovat kunnossa, ihminen voi olla onneton. Elämä heittää välillä eteen ikäviä ja kamaliakin asioita, joiden edessä on mahdotonta tuntea itsensä onnelliseksi.

Omassa elämässäni olen huomannut, että asenteella on iso vaikutus omaan onnellisuuteen.

Jos joku homma menee pieleen, on helppoa jäädä sättimään itseään ja kierimään harmitukseen. Tai jättää joku asia tekemättä sen takia, ettei se kuitenkaan onnistu. Yleensä olemalla rohkea ja ottamalla mokista opiksi saavuttaa jotain hyvää.

Osallistun itse ensimmäistä kertaa elämässäni sunnuntaina virallisiin agilitykilpailuihin. Jännittää niin turkasesti, että tekisi mieli livistää ja jättää kisat käymättä. Onneksi törmäsin juuri netissä tilanteeseen sopivaan voimalauseeseen, jota aion hyödyntää paitsi tulevana sunnuntaina, elämässä jatkossa muutenkin.

Se kuuluu näin: Tee sitä, mihin uskot ja usko siihen, mitä teet. Kaikki muu on ajan ja voimien tuhlausta.

Miina Hakala, toimittaja