Kolumni: Trump ja Putin Suomeen

Mukana ollaan! Olen otettu seutukuntamme keskustajärjestöjen vahvasta tuesta tavoitella jatkoa työssäni Arkadianmäellä. Kuortaneella tiistaina pidetty tilaisuus polkaisi käyntiin matkan kohti ensi kevään eduskuntavaaleja. Lähden tavoittelemaan jatkopaikkaa nöyrin mielin.

Eduskunnan kesätauosta huolimatta heinäkuu tulee olemaan poliittisesti hyvinkin vilkas. Suomessa järjestetään 16. heinäkuuta huippukokous, missä Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapaavat toisensa kahden kesken. Helsinkiin odotetaan Trumpin ja Putinin lisäksi satoja virkamiehiä ja tuhansia toimittajia ympäri maailman.

Yhteiselle tapaamiselle on tarve. Viime vuosina sapelien kalistelu on kiihtynyt Suomenkin lähiympäristössä. Ukrainan sodan jälkeiset tapahtumat ovat lisänneet aktiivisuutta Itämerellä ja kaikkien Euroopan maiden puolustusbudjetteja. Kylmän sodan retoriikka on nostanut niin ikään päätään.

Trumpilla ja Putinilla riittää keskusteltavaa. Maiden suhteet ovat olleet viime vuosina hyvin kylmät. Maailman kriiseistä akuuteimmat tällä hetkellä ovat Syyriassa ja Ukrainassa. Myös Pohjois-Korean tilanne on varmasti suurvaltajohtajien asialistalla.

Suurta läpimurtoa maiden välisten suhteiden paranemiseksi on tuskin luvassa. Tärkeintä on kuitenkin dialogi. Kaikki jännitteisyyttä liennyttävä keskustelu on nyt tarpeen.

Suomelle idän ja lännen johtajien tapaamisen järjestäminen ei ole ensimmäinen. Vakaa ja ennustettava ulkopolitiikka on Suomen vahvuus, josta on pidettävä kiinni. Suomen oma asema on selkeä. EU–maana kuulumme länteen, mutta sotilaallisesti olemme liittoutumaton. Kansainvälinen toimintamme tähtää aina oman kansallisen puolustuskykymme vahvistamiseen ja kansalaistemme turvallisuudesta huolehtimiseen.

Mikko Savola, kansanedustaja