Kolumni: Tupakka on myrkkyä

Tupakka on myrkkyä. Tupakkaa kun Ossille tyrkytät, silloin Ossin myrkytät. Näin ohjeisti jo nuorena Eppu Normaali eikä tuo tilanne ole tuosta muuttunut.

Lähiaikoina tämä toimittaja on ollut hämmennyksissä, kun hän on törmännyt omilla leveyksillään kahteen tupakan kasvattajaan. Molemmat ovat tämän lehden sivuilla: toinen tekee sitä vain kokeiluhalusta, toinen ansaitakseen. Tupakanviljelijä myy tuotteensa tupakkakauppoihin eikä tuotetta tarvitse edes markkinoida. Viljelijä ei voi lain mukaan myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille.

Hämmentävää on, että viljelijä tekee sitä luomuna ja hänelle on myönnetty luomumerkki, jota tosin ei voi enää pakkauksissa käyttää. Luomu on yleensä yhdistetty kaikkeen terveelliseen. Mutta tupakassa ei ole tietenkään mitään terveellistä, vaikka se olisi luomua. Hämmennystä lisää myös esimerkkitapauksen ristiriitaisuus. Mies kasvattaa, muttei itse polta eikä suosittele tuotettaan kenellekään. Mutta jos pakko on polttaa, hän toivoo, että se tehtäisiin vähemmmän haitallisella tuotteella. Ja hän uskoo tuotteensa olevan sellainen. Se on sertifikoitua luomua eli vain tupakan lehtiä. Siihen ei ole lisätty ammoniakkia, joka lisää nikotiinin imeytymistä elimistöön muuttamalla hengitysteiden ph:ta. Ammoniakki tunnetaan pesuaineen osana.

THL:n asiantuntijan Otto Ruokolaisen mukaan hän ei ole kuullut alavutelaisesta tupakankasvattajasta, mutta hänen mukaansa yleisellä tasolla ei ole haitattomampaa tupakkaa, kun se poltetaan. Palamisreaktion kautta syntyy haitallisia aineita, jotka kerääntyvät ihmiseen kuten häkä, terva ja nikotiini ja aiheuttaa pitkässä juoksussa kuoleman. Tupakoissa on tietysti eroja, muttei niin kovin suuria terveyden kannalta.

Joskus jutun aiheet aiheuttavat paljon kysymyksiä, joihin ei löydy vastauksia. Mielenkiintoinen tämä tupakanviljelijä kaikesta huolimatta.

Minna Hiironen, toimittaja