Kolumni: Tappion kautta voittoon

Monet kesän aikana käymäni keskustelut ovat koskettaneet kuntamme taloutta ja väkimäärän negatiivista kehitystä. Keskityn tässä kirjoituksessa pohtimaan ideoita muuttotappion kääntämiseksi muuttovoitoksi.

Alavudelle muuttajille on tarjolla kaunis luonto, harrastus-, ostos- ja elämysmahdollisuudet. Kaipaan kuitenkin monitoimitaloa, jossa erilaiset kerhot voisivat toimia. Talo muuntautuisi helposti ja tarjoaisi monenlaisia palveluita. Se olisi luonnollinen paikka myös datavetoisen seutukunnan kehityskeskukselle. Rakennus olisi iso hirsirakennus, joka sijaitsisi aseman seudulla lähellä rautatieasemaa. Vartin juna kulkisi Alavus–Seinäjoki-väliä mahdollistaen mukavan ja nopean työssäkäynnin Seinäjoella sekä seinäjokisten vierailuun talossa. Rakennuksesta suunniteltaisiin alueemme huippuosaajien kanssa valmis avaimet käteen -kokonaisuus vientiin ja kotimarkkinoille.

Tulevaisuuden rakentamiseksi ja houkuttelevuuden lisäämiseksi on aloitettava vuosikymmenstrategian laatiminen. Tämän strategian keskiössä ovat ihminen, yhteisöllisyys, viihtyvyys, liikkuvuus, autonomiset ratkaisut, data, lähienergia ja lähiruoka. Keskustelun kaupungintalon kohtalosta ollessa kuumimmillaan meidän tulee pysähtyä ja oikeasti pohtia, miten kuntalaisten rahat parhaiten käytetään myös alueemme tulevaisuuden kannalta. Onko sittenkin parempi, että kaupungintalo muuttaa Fasaadiin ja investoinnit suunnataan kunnan tulevaisuuteen?

Haluamme houkutella perheitä asumaan Alavudelle. Yhden perheen lisäys tarkoittaa useampaa muuttajaa. Kahdenkymmenen perheen lisäys ja poismuutton puolittaminen kääntäisi tappion jo voitoksi.

Kansallisen ja ylikansallisen rahoituksen hankkiminen datavetoisen tulevaisuuden kuntasuunnittelun hankkeelle ei ole mahdotonta. Kyse on enemmän tahdosta.

Ike Novikoff, alavutelainen kaikkien alojen asiantuntija