Kolumni: Taiwanissa tapahtuu

Viime aikoina Taiwanissa on tapahtunut. Hetki sitten äänestettiin muun muassa siitä, millä nimellä Taiwan esiintyy olympialaisissa ja muissa kansainvälisissä kilpailuissa ja tapahtumissa. Tähän asti Taiwania on nimitetty ”Kiinalaiseksi Taipeiksi”. Kansainvälisen Olympiakomitean mukaan nimen vaihtaminen Taiwaniksi Kiinalaisen Taipein saattaa vaikeuttaa Taiwanin osallistumista olympiakisoihin. Aina vuoteen 1970 asti Taiwan osallistui kisoihin virallisella nimellään, Kiinan tasavaltana (ROC). Nimi muuttui ”Kiinalaiseksi Taipeiksi” kun vuonna 1971 YK tunnusti Pekingin kommunistihallituksen Kiinan oikeaksi hallitukseksi, ja tähän YK:n julkistukseen myös Olympiakomitea nojaa.

Nimityksen epäselvyys juontaa juurensa Kiinan historiaan.

Kun Kiinan viimeinen dynastia, qing-dynastia, syrjäytettiin vallasta 1911, valtiomuodoksi tuli tasavalta, Kuomingtang (Guomindang) enemmistönä parlamentissa. Valta oli kuitenkin löyhä, ja keväällä 1946 syttyi sota Kuomintangin ja kommunistien välillä.

Neuvostoliiton tukemat kommunistit nousivat valtaan Manner-Kiinassa kun Yhdysvaltojen tukema Kuomintang pakeni tappion jälkeen Taiwanin saarelle. Kommunistien armeija ei voinut seurata, sillä heillä ei ollut laivastoa.

Taiwanissa on myös kohuttu avioliittolain uudistuksesta. Vuonna 2017 korkein oikeus äänesti siitä, pitäisikö samaa sukupuolta olevian parien olla mahdollista avioitua. Äänestyksessä uusi laki tasa-arvoisesti avioliitosta voitti, ja sen perusteella uusi laki olisi astunut voimaan vuoteen 2019 mennessä. Kansanäänestyksessä lakiuudistus kuitenkin valitettavasti kumottiin.

 

Ida Nurmi, alavutelainen lukiolainen, joka oli viime lukuvuoden nuorisovaihdossa Taiwanissa