Kolumni: Saatko tarpeeksi unta?

Finterveys 2017 -väestöntutkimuksen mukaan yli 30-vuotiaista naisista 25 prosenttia ei koe saavansa tarpeeksi unta. Yli 30-vuotiaista miehistä vastaavasti 22 prosentilla on samoja tuntemuksia.

Myös nuorilla uneen liittyvät asiat ovat huolestuttavalla tolalla. Ei ole aamua, jolloin päivän ensimmäisillä oppitunneilla ei suurin osa porukasta haukottelisi ja olisi muutenkin passiivista.

Voi vain epäillä, kuinka monelle jää edes mitään mieleen aamun ensimmäisistä tunneista. Kaikki energia kun menee nukahtamista vastaan taistelemiseen.

National Postin jo vuonna 2015 julkaiseman jutun mukaan 16-vuotiaiden koulupäivän pitäisi alkaa kello 10 aamulla, jos haluttaisiin päästä parhaisiin oppimistuloksiin. Jutun mukaan Dr. Paul Kelley Oxfordin yliopistosta teki kokeen, jossa koulupäivä alkoi kello 10 aamulla, kun se oli normaalisti alkanut kello 8.30 aamulla. Tuloksena oli selkeä arvosanojen parantuminen.

Unettomuus aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, ahdistuneisuutta sekä muita mielenterveysongelmia, painonnousua, vastustuskyvyn heikkenemistä... Lista on lähes loputon. Unettomuudesta ei seuraa mitään hyvää. On sulaa hulluutta, että yhteiskunnassa mennään aamuvirkkujen ehdoilla. Ylipäätään aamutuntien pitäminen on hölmöä, sillä ne ovat käytännössä hukkaan heitettyä yritystä opettaa jotakin uutta passiivisille, nukahteleville nuorille. Eikö olisi ajankäytöllisestikin tehokkaampaa aloittaa koulu vain pari tuntia myöhemmin? Silloin oppimistakin voisi tapahtua.

Erään väitteen mukaan kahdeksalta aamulla alkava koulupäivä vastaa aikuiselle kello 4 alkavaa työpäivää. En tiedä, miten tosi väite on, mutta kokeilkaa huviksenne.

Ida Nurmi, alavutelainen lukiolainen