Kolumni: Perustetaan elokuvakerho

Hyvä (elokuva) vie sinut toiseen maailmaan. Samaistut henkilöihin ja uppoat vietäväksi tarinan mukana. Elokuvan loputtua tekstissä paljastuu taidetta tekemässä olleiden ihmisten nimet ja osaamisen määrä – näyttelijäsuoritukset, kuvaus, äänitys, käsikirjoitus, ohjaus, valaistus, puvustus, meikkaus, musiikki, dialogi, leikkaus, värimäärittely, tekstitys ja niin edelleen.

Elokuvan tekeminen on kuin leikkiminen aavikon kokoisella hiekkalaatikolla. Luovuuden rajat ovat kuin punaisena polttavan iltapäiväauringon kuumuudesta vääreilevä horisontin reuna: Tiedostettavissa, muttei tunnistettavissa. Kuten missä tahansa tarinassa, niin elokuvassakin on löydettävä joku punainen lanka, joka myötäilee tuhansia vuosia vanhaa tarinankerronnan draamankaarta.

Elokuva on vaikein taiteenmuoto. Toimivan tarinan visualisoiminen kokemukseksi tarjoaa äärettömästi haasteita.

Tehdessä on pakko valita, on pakko luopua ja kaikkien on paras ylittää itsensä. Mikään ei kuitenkaan tunnu pakolta, jos elokuva ja sen teko on rakasta. Elokuva kuvaa aikaa ja ajan tallentaminen on arvokasta. Elokuvaa tehdessä ajantaju katoaa eikä se tunnu työltä.

Haluan, että Alavudelle perustetaan kuntarajat ylittävä elokuvakerho. Kerho koko perheelle, mahdollisuus päästä harrastamaan ja tutustumaan taidemuotoon. Nyt etsin oikeita yhteistyötahoja. Etsin harrastajia, muusikkoja, näyttelijöiksi haluavia, kiinnostuneita valaistuksesta, puvustamisesta, meikkaamisesta, leikkaamisesta, käsikirjoittamisesta. Tavoite on saada kerho kasaan, sille vetäjät ja ensimmäinen projekti työn alle. Ilmoittaudu mukaan toimitus@viiskunta.fi.

Ike Novikoff, alavutelainen kaikkien alojen asiantuntija