Kolumni: Palaute on pihvi

Ihmismieli janoaa palautetta, varsinkin hyvää sellaista. Huonoa palautetta pystyvät käsittelemään kehittyneet mielet, jotka ymmärtävät sen arvokkuuden. Palautteen antaminen ja vastaanottaminen ovat taiteenlajeja, joihin kieli ja mieli eivät synny, vaan hioutuvat kuin timantti.

Opiskeluaikoina Turun ammattikorkeakoulussa affärssvenskan opettaja Pia Lindgren opetti meille kuuluisan hampurilaismetodin. Hän sanoi, että palautetta antaessamme ajatelkaamme, että sämpylän pohja ja kansi ovat jotain hyvää ja varsinainen asia (palaute) on se pihvi. Paras pihvi syntyy, kun tietää, mitä haluaa saavuttaa.

Arvoisat kaupunkimme päättäjät, kiitos hyvästä työstä kaupunkimme eteen. Uskon, että toimitte vilpittömästi ja ajatte yhteistä etuamme poliittisista näkemyseroista huolimatta. Nyt, kun olette päättäneet käyttää veromiljoonat vanhan kaupungintalon purkamiseen ja uuden rakentamiseen, niin ehdotan seuraavaa:

Tehkää kahden vuoden sopimus tyhjästä kaupungintalosta Alavuden elokuvakerhon kanssa. Teemme siitä tilapäisen modernin taiteen näyttelytilan.

Vuonna 2013 näin finanssikriisin runtelemassa Kreikassa, kuinka nuoret olivat vallanneet hylättyjä ränsistyneitä kerrostaloja. Niissä oli taidenäyttelyitä, ravintoloita, olotiloja. Kerran kuollut kaupunginosa oli elossa.

Kaksi vuotta on hyvä aika uuden talon suunnitteluun. Nyt ei kannata tehdä mitä tahansa rakennusta, vaan lähteä luomaan yhdessä koko kaupungin olotilaa. Oikein toteutettuna rakennuksella suuri merkitys kadehdittavan kaupungin keskustalle.

Kiitollisena kaikesta erittäin hyvää joulun aikaa ja menestystä uudelle vuosikymmenelle.

Ike Novikoff, alavutelainen kaikkien alojen asiantuntija