Kolumni: Opiskelijoiden rankka vuosi

Ensi viikolla monella opiskelijalla tulee lukuvuosi päätökseen ja heitä kutsuvat kesälaitumet. Osa valmistuu, osalla taas koulu jatkuu. Niin tai näin, yleisesti voidaan todeta, että opiskelijoilla on takanaan hyvin erilainen kouluvuosi. Vuosi, joka jää varmasti monelle mieleen – niin hyvässä kuin pahassa.

Korona-ajan tuoma etäopiskelu on kehittänyt erityisesti opiskelijoiden IT-taitoja sekä itsenäisen työskentelyn taitoja. Hyvä puoli on ollut myös se, että on voinut opiskella sijainnista riippumatta. Päällimmäisenä mieleen jää, että on saanut nukkua pidempään etäkoulupäivinä, kun ei ole tarvinnutkaan lähteä kouluun paikan päälle.

Enemmistölle korona-aika jää kuitenkin mieleen huonossa mielessä. Erityisesti vastuu omista opinnoista on ollut suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Tämä näkyy erityisesti nuorten mielenterveystilastoissa: Yle uutisoi helmikuun alussa, miten kotiin eristetyt toisen asteen opiskelijanuoret uupuvat ja pahimmillaan lopettavat koulun kärjistyneen tilanteen takia. Myös korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyspalveluiden kysynnän on uutisoitu kasvaneen peräti 26 prosenttia edellisvuodesta.

Uupumisen riski on korkea, sillä vertaistukea ei ole yhtä helposti saatavilla kuin aikaisemmin. Myös epävarmuus tulevaisuudesta askarruttaa monia valmistuvia nuoria. Miten vaikeasta ajasta selvitään ja miltä nuorten tulevaisuus tulee näyttämään?

Uskon, että tulevalla kesällä on merkitystä nuorten jaksamisen kannalta. Kannustan mahdollisimman monia opiskelijoita ottamaan kesän loman kannalta. Mikäli kesätöitä on luvassa, kannattaa valita sellainen työ, mistä tykkää ja missä on mukavien ihmisten ympäröimänä.

Tulevana kesänä ei kannata suorittaa, sen sijaan kannattaa keskittyä nauttimaan kesästä, sillä sen te opiskelijat olette ansainneet.

Tiia Etelämäki, opiskelija