Kolumni: Omaan siiloon

Vuonna 2007 Euroopan Unioni asetti kunnianhimoisen tavoitteen: isojen pankkien valta on murrettava ja innovatiivisten pienten toimijoiden tuloa pankkimarkkinoille on helpotettava. Euroopan Unionissa tunnistettiin, että data on “kultaa”, talousdata on “platinaa” ja datan omistus on valtaa nyt ja tulevaisuudessa. 2009 Euroopan Unioni julkaisi ensimmäisen osan suuresta maksuregulaatio uudistuksesta nimeltä PSD (Payment Service Directive). Nyt kolmetoista vuotta myöhemmin on PSD II:sen aika.

EU:n PSD työryhmissä virkamiehet ja virkanaiset päättivät, että datasi kuuluu sinulle eikä pankillesi. Kaiken huipuksi he säätivät, että voit halutessasi antaa kolmannelle osapuolelle luvan tehdä maksutoimeksiantoja puolestasi tai hakea tilitietojasi. Pankeille PSD II tarkoittaa suurinta muutosta kultakannasta irtautumisen jälkeen. Pankki piti sinua ja dataasi ennen tarkoin varjellussa siilossa, nyt siilo ja sen sisältö kuuluu sinulle.

PSD II:sen myötä pääset ohjaamaan talouttasi täysin uudella tavalla. Muutaman vuoden päästä katsot taaksepäin ja mietit, miten ihmeessä näin iso muutos tapahtui näin nopeasti. Kohta pystyt näkemään kaikkien eri pankkiesi, korttiesi, tilisaldot realiaikaisesti yhdestä paikasta, voit ostaa vakuutuksia, kilpailuttaa lainoja, ladata prepaid-palveluita, kerätä automaattisen kirjanpidon, tiliöidä ostokset, hallita osakkeet ja sijoitukset - kaikki samassa paikassa. Lisäksi pystyt käymään kauppaa datallasi.

Pankit, jotka ymmärtävät asiakkaitaan ja palvelevat heitä, tulevat pärjäämään jatkossakin, pankeilla, jotka kilpailevat ainoastaan luotottamisesta on mahdollisuus pärjätä volyymeilla. Pankit, jotka eivät löydä liiketoimintamallia, asiakasta ja focusta, katoavat. Näin voi ajatella myös kunnista.

Ike Novikoff, alavutelainen kaikkien alojen asiantuntija