Kolumni: Mustia numeroita

Tuloslaskelmasta löytyvät tulot, joista vähennetään menot. Vähennyksen jälkeen jäljelle jää mustia tai punaisia numeroita. Mustat tarkoittavat plussaa, punaiset miinusta. Taseesta paljastuvat velat, omaisuus ja investoinnit. Omaisuutta myymällä ja investointeja poistamalla saadaan vaikutettua tuloslaskelmaan. Muitakin keinoja on.

Meillä on uskomattoman kaunis maa, totesimme sen monta kertaa Ristilän Eeron kanssa, kun päästelimme autolla ympäri Suomea elokuussa. Aurinko helli meitä Tornion aamussa, Lappeenrannan illassa, Kallaveden laineissa, Satakunnan rannoilla, Pirkanmaan vainioilla ja monissa muissa ihanissa paikoissa.

Ihmiset olivat kaikkialla silminnähden hyvinvoivia, iloisia ja onnellisia. Tapaisimme yhteisten asioiden hoitajia eri kunnista. Korona oli puheenaihe monessa paikkaa. Toinen asia, mistä puhuttiin, oli kuntatalous. Muitakin asioita oli.

Mietin automatkoillamme, että mikä yksittäinen asia löytyy monesta kunnasta, mutta ei vaikuta kunnan tuloslaskelmaan. Idea oli lähtenyt kypsymään Vainionpään Markon minulle suomasta Suomen soiden tietopaketista.

Suomessa on neljä pilkku neljä miljoonaa hehtaaria suota, joka sitoo tonnin hiilidioksiidia per hehtaari per vuosi.

Kahdenkymmenen vuoden aikana nykyisellä päästöoikeushinnalla se tarkoittaa 2,464 miljardin euron päästökauppatuloja.

Laittamalla kaikki kuntien ja kuntalaisten sitoma hiili kuntien hiilitaseelle ja myymällä se päästöoikeuksina, paikataan vähän kuntien taloutta kestävästi. Ilmastososialismin käydessä ylikierroksilla on harvaan asutuilla, soita ja metsää sisältävillä kunnilla mahdollisuus alkaa kirjoittaa parempia mustia numeroita.

Ike Novikoff, kaikkien alojen asiantuntija