Kolumni: Mitä kuuluu?

Tämänkertaisen kolumnin otsikkona on kysymys, joka on tärkeä ja lyhyt, mutta johon on yllättävän vaikea vastata. Ja jota usein kysytään valitettavan vähän, ainakin niin, että kysyjä haluaa oikeasti kuulla toisen vastauksen.

Kuluvan viikon maanantaina Suomen mielenterveysseura piti maailman itsemurhien ehkäisypäivän, jonka kampanjaan kyseinen kysymys kuuluu. Monet somevaikuttajat ovat lähteneet mukaan tähän haasteeseen, joka osoittaa hienoa, tärkeään aiheeseen osallistumista, jokaiselta omalta taholtaan.

Vastasin itse vuosia kyseiseen kysymykseen omilla töilläni ja menoillani. Jos joku siis kysyi minulta oheisen kysymyksen, ohitin oman elämäni ja vastasin itselleni helpoimmalla vastauksella eli viemällä keskustelun työtilanteeseeni.

Vaikka töissä ja opiskeluissa menisikin hyvin, ihminen osaa liian helposti peittää oman elämänsä kivut.

Allekirjoittanut teki tätä omien kipujen peittämistä ja aivan liian paljon.

Terveys, on kyseessä fyysinen tai mielen, täytyy aina ottaa tosissaan. Jos siis olet huolissasi ystävästäsi, kysy häneltä hänen kuulumisia. Ole läsnä ja kuuntele, se on tärkeintä. Jos sinulla itselläsi on paha olo, toivon että sinulla on voimaa hakea apua. Ystäväsi ovat lähellä ja haluavat kuulla, mitä sinulla on mielesi päällä. Älä jää yksin, sinua kuunnellaan ja autetaan. Tärkeintä on löytää apu, joka sopii juuri sinulle. Jos koet terapian tarpeelliseksi, niin kanssakäymisen on toimittava oman terapeutin kanssa.

Mielenterveys ja sairastuminen täytyy ottaa tosissaan, ja onneksi asioita osataan nykyisin nostaa esille. Mielenterveys ei missään nimessä saa olla tabu.

Teemu Sytelä, muusikko (AMK)