Kolumni: Meteliä ihmisoikeuksista

Kesäkuu on maailmanlaajuinen Pride-kuukausi, jota juhlitaan ympäri maailman järjestettävissä tapahtumissa ja kulkueissa. Pride-liike edustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustamista.

Tänä kesänä, kesäkuun 28. päivänä, tulee täyteen 50 vuotta New Yorkin Stonewallin mellakoista. Kesäkuussa 1969 poliisi suoritti ratsian Stonewall Inn -ravintolassa, joka oli seksuaalivähemmistöjen edustajien suosiossa. Poliisiratsiat homobaareihin olivat yleisiä 1960-luvulla, mutta kyseisenä iltana vähemmistöihin kuuluvat ihmiset laittoivat vastaan, mikä aloitti muutaman päivän mittaiset mellakat. Niiden katsotaan aloittaneen homojen oikeuksien liikkeen Yhdysvalloissa.

Seuraavana kesänä järjestettiin New Yorkissa ensimmäinen Pride-kulkue. Nykyisin Pride- tapahtumia järjestetään maailmanlaajuisesti, myös Suomessa.

Meillä kenties tunnetuimpia Pride-tapahtumia ovat parhaillaan käynnissä oleva Pirkanmaa Pride Tampereella ja Helsinki Pride, joka järjestetään juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Ja ajatella: Itse saan ensimmäistä kertaa olla tuottamassa ja tuomassa esitykseni molempiin tapahtumiin!

Jos joku yhtään kuvittelee, että seksuaalivähemmistöt ”homorummuttavat” vain saadakseen näkyvyyttä itselleen, ei osaa nähdä kokonaiskuvaa: Valtaväestöllä on ihmisoikeudet, kaikilla vähemmistöjen edustajilla ei.

Meillä kaikilla pitäisi olla oikeus olla, keitä me olemme, kunhan emme vahingoita itseämme tai muita. Ja näiden oikeuksien puolesta ja niiden saamiseksi on pidettävä meteliä!

Teemu Sytelä, muusikko (AMK)