Kolumni: Matkailueurot seutukunnalle

Eduskunnan kesätauko alkoi viime viikolla. Eduskuntavaalit, hallitusneuvottelut ja kansainväliset työtehtävät ovat varmistaneet sen, että kotipäiviä ei ole ollut liikaa tämän kevään aikana. Pieni hengähdys tekee nyt hyvää.

Perheen kesälomareissua suunniteltaessa päädyimme tällä kertaa pysyttelemään pohjalaismaakuntien tuntumassa. Pienille lapsille automatkat ovat tällöin lyhyemmät, mikä vähentää takapenkkitaistelujen määrää. Samalla pääsemme testaamaan lähialueen matkailuelämyksiä.

Olin maaliskuussa puhumassa Ähtärissä valtakunnallisessa maaseutumatkailuyrittäjien seminaarissa. Tilaisuuteen oli kokoontunut parisataa yrittäjää eripuolilta Suomea. Kotimaan matkailulla on maassamme valtava työllisyysvaikutus.

Jos jokainen Suomessa asuva tekisi tänä vuonna yhden kotimaanmatkan lisää, kasvattaisi se matkailun kokonaiskysyntää 800 miljoonaa euroa.

Kotimaanmatkailun kehittäminen kansainvälisen matkailun rinnalla onkin mielestäni tärkeää. Vuoden 2017 tietojen mukaan matkailun kokonaiskysyntä on noussut 15 miljardiin euroon. Kasvua vauhdittaa ulkomainen matkailukysyntä, joka kasvoi 27 prosenttia nousten 4,6 miljardiin euroon.

Kotimaan matkailusta eivät hyödy ainoastaan alan yritykset. Yksi matkailueuro tuo arviolta 56 senttiä lisäarvoa muille toimialoille, kuten rakennus- ja elintarviketeollisuudelle sekä palveluille. Ala tarjoaa urapolkuja myös nuorille, sillä alle 26-vuotiaiden työntekijöiden osuus on 30 prosenttia.

Seutukunnalla on useita matkailuvaltteja. Nautitaan kesästä, matkaillaan kotimaassa ja tutustutaan paikallisiin kohteisiin.

Mikko Savola, kansanedustaja Ähtäristä