Kolumni: Lomaa, ei rahaa

Suomen ylioppilaskuntien liitto julkaisi heinäkuun ensimmäisenä päivänä kannanoton, jolla pyrittin herättämään avointa keskustelua koskien korkeakouluopiskelijoiden oikeutta lepoon ja lomaan. Lainaus kannanotosta: ”Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL haluaakin haastaa suomalaisia pohtimaan, miksi opiskelijoilla ainoana väestöryhmänä Suomessa ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon”.

Uskon liiton toivoneen, että kannanotto olisi herättänyt avointa keskustelua keskittyen nimenomaan opiskelijoiden jaksamiseen, koska heistä hyvin suuri osa tekee kesällä töitä, jotta saa maksettua elämisensä.

Toisin kävi. Monet mediat, muun muassa Iltalehti, Kauppalehti ja Helsingin Sanomien Lontoon kirjeenvaihtaja Anna-Mari Sipilä tulkitsivat kannanoton rahankerjuuksi: Onhan opiskelijoilla jo valmiiksi ilmainen koulutus ja monet tuet, ”mahtavasta” opintolainamahdollisuudesta puhumattakaan.

Surullista on mielestäni, että avoin kannanotto tulkitaan ensimmäisenä valittamiseksi ja siksi, että opiskelijat haluaisivat lisää ”ilmaista rahaa valtiolta”.

Onko ympärivuotinen työn tekeminen parempi vaihtoehto kuin se, että opiskelijat saisivat edes kesän ajan levätä?

Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet valtavasti 2000-luvulla. Itsekin olen tehnyt opiskeluaikana töitä hullun lailla, lukiossa sairastin burn outin ja AMK-opintojen aikana sama oli lähellä. Paljon tärkeämpää oli ja on oma terveys, ei taloustilanne.

Teemu Sytelä, alavutelaislähtöinen muusikko (AMK)