Kolumni: Kuntavaalit ajallaan

Kuntavaalien lähentyessä ja koronarajoitusten tiukentuessa yhä useampi kysyy, voidaanko vaalit pitää ajallaan? Kuntavaalit pidetään, vaikka tilanne haastava onkin. Kuntalaisten velvollisuudet ja oikeudet ovat olleet käytössä kohta 150 vuotta Suomen suurruhtinaskunnan ajoista saakka, siis reilusti Suomen itsenäisyyttä pidempään.

Ajatus, siitä ettei vaalipäivän kanssa olisi niin justiinsa, saattaa vaikuttaa monelle äkkiseltään helpolta, mutta kyse on lopulta kansanvaltamme peruskivestä. Kysymys on oikeudestasi valita omat edustajasi päättämään kotikuntasi asioista. Vaalitoimitus pystytään toteuttamaan turvallisesti ja mahdollistamaan äänioikeutettujen äänestämään pääseminen. Tämän varmistamiseksi tehdään työtä oikeusministeriön johdolla parasta aikaa.

Kunnille tilanne on ymmärrettävästi vaikea. Vaalitoimituksen järjestämisessä on normaalista poikkeavia haasteita, kuten kotona ja karanteenissa olevien mahdollisuudet äänestää sekä suuremman vaalitoimitsijajoukon tarve. Vaalien järjestämiseen olemme valtion toimesta varanneet lisämäärärahaa. Asia on käsittelyssä tällä viikolla vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa.

Suomalaisten rokottaminen etenee joka päivä ja tiukentuvat rajoitustoimet auttavat kiihtyvän tartuntatilanteen hillitsemisessä. Vaikka rajoitteet saattavat turhauttaa, on jaksettava odottaa ja välttää ylimääräisiä kontakteja seuraavien viikkojen aikana. Tällöin vaalipäivänä tautitilanne voi olla nykyistä parempi.

Itsekin ehtii vielä vaikuttajaksi. Jokainen on arvokas antamaan oman panoksensa yhteisten asioiden hoitamiseksi ja oman kotikunnan sekä seutukuntamme tulevaisuuden rakentamiseksi. Tarvitsemme yli puoluerajojen yhteistyöhön kykeneviä alueemme puolestapuhujia päätöksenteon jokaiselle tasolle.

Mikko Savola, ähtäriläinen kansanedustaja