Kolumni: Kunta tarvitsee yrityksiä

Tänä vuonna järjestettävät kuntavaalit tapahtuvat erikoisissa oloissa. Suomen historian vihamielisin hallitus yrittäjiä kohtaan on kovaa vauhtia tuhoamassa maamme kyvyn selviytyä jatkossa.

Yrittäjien kuntavaaliohjelma ”Ei kuntaa ilman yrityksiä” rakentaa tulevaisuutta, jossa kunnat ovat elinvoimaisia ja talous kunnossa.

Kunnissa on alettu ymmärtää, että ilman vetovoimaisten yritysten luomia työpaikkoja ja verotuloja kunnat eivät pärjää kovenevassa kilpailussa asukkaista ja työntekijöistä.

Siksi onkin varsin erikoista, että valtakunnan tasolla tehdään ja suunnitellaan jatkuvalla syötöllä toimenpiteitä, jotka vääjäämättä vähentävät yrityksiä ja yrittäjyyteen ryhtymistä.

Nyt, jos koskaan, on erityisen tärkeää tukea paikallisia yrityksiä käyttämällä heidän palveluitaan. Tämä tuo paikkakunnalle ja koko seudulle hyvää.

Kun yrityksiä on monipuolisesti, palvelut ruokkivat toinen toistaan ja toimiva talous mahdollistaa jälleen lisää.

Luvattoman monta tervettä yhtiötä on ajettu vähintään vakaviin taloudellisiin ongelmiin tai jopa konkurssiin hataran koronaviestinnän ja -johtamisen vuoksi.

Tehdyt tukimallit eivät ole osuneet niitä oikeasti tarvitseville yrityksille. Viime kesän ja syksyn jäljiltä yritysten kassat olivat jo aivan kuivia ja marraskuussa tiukentuneet koronarajoitukset aiheuttivat monelle akuutin kassakriisin.

Hallitus on vasta nyt saanut viimeisimmän tuki- ja korvauspaketin kasaan, jonka haku aukeaa tämän kuun loppupuolella. Rahaa olisi tarvittu marras-joulukuussa, nyt alkaa olla myöhäistä.

Kantakaamme siis kortemme kekoon ja hyödyntäkäämme paikallisten yritysten palveluita vielä, kun niitä on saatavilla.

Jukka-Pekka Kiilunen, Ähtärin Yrittäjät ry:n puheenjohtaja