Kolumni: Kun oma paha olo purkautuu

Lupauduin Vihreiden kuntavaaliehdokkaaksi, vaikka hieman epäselvää oli, mihin olin ryhtymässä. Mediassa puitiin keväällä runsaasti sitä, miten monet eivät uskalla asettua ehdolle kuntavaaleissa, sillä somehäirintä pelottaa.

Tutkimusten mukaan häirintä kohdistuu erityisesti nuoriin naisiin, ja viestit ovat usein sävyltään hyvinkin graafisia ja uhkaavia.

Myös minua mietitytti ehdokkuus tästä näkökulmasta, vaikka ajattelinkin, että olen kuitenkin vain yksittäinen ehdokas melko pieneltä paikkakunnalta, joten suurta riskiä tuskin on.

Ja onneksi oma kampanjani menikin turvallisissa ja rauhallisissa merkeissä. Muiden kampanjointia seuratessani kuitenkin huomasin, että Twitterit ja Facebookit täyttyivät naureskelevista naamoista, joskus jopa törkyviesteistä.

Huomasin itsekin trendin, jonka tutkijat ovat huomanneet: viha kohdistuu kaikkiin sukupuolesta tai puolueesta katsomatta, mutta erityisesti nuoret naiset joutuvat häirinnän kohteeksi.

Sopii miettiä, kiinnostaako nuoria naisia politiikka, jos se tarkoittaa törkytulvaa.

Ennen kuin alkaa häiritä muita somessa, suosittelen laittamaan kännykän hetkeksi kädestä pois.

Jos itsellä on paha olo, helpoin tapa säädellä tunteita on jättää asia omaan arvoonsa ja poistua somesivulta.

Ylipäätään tekisi hyvää keskittyä enemmän omiin asioihin sen sijaan, että seuraa muiden tekemisiä.

Saamani äänimäärä yllätti. Odotin, että saisin vain muutaman äänen läheisimmiltä ystäviltäni.

Kiitos kaikille äänestäjille, ja vaikka en valtuustoon asti päässytkään, jokaisesta äänestä oli hyötyä. Kiitos, että uskoitte ja ajattelitte, että sopisin vastuutehtävään.

Ida Nurmi, opiskelija