Kolumni: Kriittistä tarkastelua

Karanteenin valopilkkuna on monelle ollut Netflixin dokumentti Tiger King, josta on kohistu ympäri internettiä. Sarjassa seurataan Yhdysvaltain yksityisten eläintarhojen omistajien välistä juonittelua, vastustajien mustamaalaamista ja avointa vihamielisyyttä toisiaan kohtaan. Ilmeisesti sarjan tekijöiden alkuperäisenä tavoitteena oli paljastaa tiikereiden ja muiden eläinten kaltoinkohtelu suurelle yleisölle, mutta lopulta sitä ei puitu sarjassa oikeastaan ollenkaan.

Dokumentin päähenkilönä on Joe Exotic. Hänen pahin vastustajansa Carole Baskin ei hyväksy tiikereiden pentutehtailua ja pentujen myymistä kelle tahansa, jolla on tarpeeksi rahaa. Hän yrittää saada läpi lakialoitetta, joka kieltäisi pentujen kauppaamisen osavaltiossa.

Yllättävintä dokumentin jälkeistä keskustelua seuratessa on ollut huomata, miten pieni osa ihmisistä suhtautuu kriittisesti dokumenttiin ja sen esittämiin ”faktoihin”.

Monet hyökkäsivät netissä Carolen kimppuun ja syyttivät häntä miehensä murhasta ja tiikereiden rääkkäyksestä dokumentin katsottuaan. Kuitenkin dokumentissa Carolesta maalattiin selkeästi kuva pahiksena, kun taas Joe oli enemmänkin hieman omituinen ja omaperäinen, tosin harmiton isovelihahmo.

On hyvin todennäköistä, että näkökulman valintaan vaikutti keskustelun herättäminen. Kun koko Twitter kohisee uudesta dokumentista ja aviomiehen murhasta, raha virtaa tekijöiden taskuun.

Dokumentti on viihdyttävä ja mielenkiintoinen, mutta silti on hyvä miettiä, kenen näkökulmasta asioita tarkastellaan ja miksi asioita tarkastellaan juuri tästä näkökulmasta. Kaiken takana on aina jokin taho.

Ida Nurmi, alavutelainen lukiolainen