Kolumni: Kotikonnuille vai kaukomaille?

Tänä syksynä julkaistu IPCC:n ilmastoraportti nosti varsinkin mediassa suuren kohun. Kaikilla oli asiasta jotakin sanottavaa. Moni vaati etenkin päättäjiä panostamaan ilmastopolitiikkaan. Samaan aikaan kuitenkin lukuisat suomalaiset pakkasivat laukkunsa ja lähtivät vuosittaiselle syyslomamatkalleen. Tuhansien kilometrien päähän. Lentokoneella.

Matkustamisessa ja lentokoneissa ei minusta ole mitään pahaa. Niiden positiivisia puolia voisi varmaan listata sivutolkulla. Kohtuus on kuitenkin tässä asiassa aivan yhtä tärkeää kuin kaikissa muissakin. Jos mietitään maapallon ja meidän kaikkien tulevaisuutta, jatkuvat etelänlomat eivät todellakaan ole oikea tapa korjata tilannetta.

Kotiinkaan ei silti tarvitse jäädä nyhjäämään. Kaukomatkailun sijaan joskus voisi panostaa lähilomailuun. Siitäkin syntyy päästöjä, mutta vähemmän kuin lentämisestä, ja esimerkiksi junaa käytettäessä ero on huomattava.

Ilmasto ei ole ainoa syy harkita kotimaassa tai ihan vain omassa maakunnassa matkailua. Loppujen lopuksi meillä paikallisillakin on isoja aukkoja niin kutsutussa yleissivistyksessä. Oletko sinä käynyt kaikissa Viiskunnan levikkialueen ravintoloissa, kulttuurikohteissa ja ulkoilureiteillä? Myös omassa tai naapurimaakunnassa voi yöpyä hotellissa, jos haluaa irtioton arjesta.

Ilman kiirettä lähialueilla liikkuminen on tuottanut ainakin minulle itselleni huvia. Matkalla voi törmätä hauskoihin paikannimiin, omituisiin faktoihin ja ystävällisiin ihmisiin. Samalla kun pitää hauskaa ja laajentaa maailmankuvaansa kotikontujen osalta, tulee tuettua paikallisten yritysten toimintaa. Ja loppujen lopuksi ilmastonmuutos pysäytetään vain pienien päätösten ja tekojen avulla.

Emilia Rantanen, toimituksen avustaja