Kolumni: Koronaa turpaan

Kesäkuussa ohjasin kuvataitelija Harri Kiven ideoiman ja kuratoiman Artsulla koronaa turpaan -hankkeen. Teoksessa kaksitoista eri alojen taiteilijaa tuli vetämään koronaa turpaan.

Taiteilijat korostivat taiteen merkitystä nyt ja aina. Jorma Uotinen kertoi, kuinka taide antaa meille vertikaaleja ajatuksia, Ritva Oksasen mukaan taide on välttämätöntä. Inari Virmakoski puhui siitä, kuinka ilman taidetta ei voi elää.

Reijo Kela halkoi puita punaisissa verkkareissa ja professori emeritus Altti Kuusamo kävi kertomassa, kuinka elämme tavisten hirmuvallassa.

Harri Kivi kertoi, kuinka hän on aina löytänyt taiteesta pelastuksen, kuvataiteilija Katja Tukiainen oli tehnyt kolme vaikuttavaa teosta.

Matti Ristinen lausui Eino Leinoa, Jori Otsa & Mah’Orkka lauloi George Otsia suomeksi.

Aleksi Manninen soitti kitaraa ja Sibelius-lukion ja Sibelius-akatemian residenssiopiskelijat esittivät omat teoksensa. Viimeisen illan kruunasi Tulikansan tulishow.

Kukaan taiteilijoista ei saanut palkkaa ja se on väärin.

Taiteelle valtiolta ohjattu tuki on vitsi. Taide on jatkuvaa ja kovaa työtä, jossa itsensä ylittäminen on joka kerta on ainoa vaihtoehto.

Taiteilijat ja heidän teoksensa upposivat minuun kuin veitsi voihin. Ihastuin suuresti Inari Virmakoskeen, 72-vuotiaaseen performanssitaitelijaan. Hän oli valmistellut performanssin, jossa hän siivosi koronan pois Helsingin Merihaasta.

Oletpa sitten taiteen tekijä, rakastaja, harrastaja tai heräilevä kannattaja, niin kannustan tutustumaan laveammin kotimaisen taiteen eri lajeihin.

Toivon, että löydät itsesi kotimaiseen taiteen vaikutuksen alaisuudesta tänä kesänä. Hyvänä vinkkinä Arto Juurakon runokirja Söpölääselle.

Ike Novikoff, kaikkien alojen asiantuntija