Kolumni: Korona tuli jäädäkseen

Hallitus linjasi alkuviikosta, kuinka kesän lähestyessä koronakriisin kanssa tullaan etenemään. Suuressa kuvassa on käynyt selväksi, että tämän tilanteen kanssa on opittava elämään, kunnes rokote tautiin on olemassa. Kesän aikana akuutti tilanne helpottanee, mutta todennäköisesti se palaa syksyllä. Näin covid19 asettuisi niin kutsuttujen kausi-influenssojen joukkoon.

Rajoitustoimet ovat tehonneet koronaviruksen leviämiseen meillä hyvin. Ensimmäisen aallon torjunta ihmishenkien suojaamiseksi on muihin maihin verrattuna onnistunut hyvin.

Toimivillakin rajoitteilla on kääntöpuolensa. Henkiset ja taloudelliset ongelmat lisääntyvät jatkuvasti, ellei yhteiskuntaa aleta avaamaan pikkuhiljaa uudelleen.

Ihmisten omaa vastuuta ja harkintaa peräänkuulutetaan. Suojaustoimet ovat edelleen tarpeen, eikä esimerkiksi ohjeistuksia turvaväleistä ole muutettu miksikään.

Lukeminen kannattaa, varsinkin nyt kun on aikaa. Siksi kirjastojen lainausmahdollisuus palautetaan välittömästi. Peruskouluihin palataan ensi viikolla. Samaan aikaan avataan ulkoliikuntapaikat ja mahdollistetaan työmatkaliikenne EU:n sisärajojen yli. Edelleenkään ulkomaille ei tule huvin vuoksi lähteä.

Ravintolat avataan osittain ja tarkennetuin rajoituksin kesäkuun alussa. Lähtökohtaisesti etätyötä suositellaan ainakin syksyyn saakka ja yli 500 henkilön yleisötilaisuuksien kiellon jatkotarpeesta päätetään kesäkuun lopussa.

Riskiryhmiin kohdistuvat rajoitukset on arvioitava tiheään. Uhan jatkuessa on löydettävä turvalliset keinot riskiryhmien vapaamman elämän mahdollistamiseksi.

Kesästä tulee poikkeuksellinen monessa mielessä. Maailma pyörii silti päivästä toiseen. Me ihmiset olemme sopeutuvaista porukkaa. Etsitään joka tuvassa asioista aurinkoinen puoli ja keskitytään siihen.

Mikko Savola, ähtäriläinen kansanedustaja