Kolumni: Kiinnostaako juttujen teko?

Pitkään Viiskunnan avustajana toiminut Emilia Rantanen ilmoitti vast’ ikään saaneensa opiskelupaikan Jyväskylästä. Kuluneet vuodet lehden avustajana ovat selkiyttäneet nuoren naisen tulevaisuuden haaveita ja viitoittaneet tietä kirjoittajaksi. Oikein paljon onnea Emilialle ja tsemppiä opiskeluun!

Näin ollen lehdellä olisi nyt tarve uudelle avustajalle etenkin Kuortaneen suunnalta. Kiinnostaisiko sinua kokeilla siipiäsi Viiskunnan kirjoittajana ja kuvaajana? Otahan rohkeasti yhteyttä. Toimituksen yhteystiedot löytyvät lehden toiseksi viimeiseltä sivulta.

Avustajille maksettavat palkkiot ovat paikallislehdessä pieniä, mutta ainutlaatuista kokemusta on tarjolla sitäkin enemmän.

Lehtijutun kirjoittaminen ei ole aivan niin helppoa kuin äkkiseltään luulisi. Siinä pitää hallita monta asiaa: pitää rohjeta kysyä haastateltavalta kysymyksiä, havainnoida ja hoksata asioita, tehdä muistiinpanoja ja lopuksi kirjoittaa teksti hyvällä suomen kielellä. Lisäksi pitää yleensä vielä itse ottaa kuvat juttua varten.

Lehden avustajana oppii monia hyödyllisiä taitoja, joita voi myöhemmin hyödyntää elämässään, ryhtyipä sitten toimittajaksi tai ei.

Avustajat tekevät lehteen juttuja toimituksen pyynnöstä ja toimeksiannosta. Juttukeikat ajoittuivat usein iltoihin ja viikonloppuihin, jolloin toimituksen oma väki on vapaalla. Siksi avustajan homma sopii hyvin esimerkiksi opiskelijalle.

Valitettavasti näin korona-aikana Viiskunnankin avustajille on ollut tarjota vähemmän juttukeikkoja kuin normaalisti, koska tapahtumia on seutukunnalla järjestetty tavanomaista vähemmän.

Toivotaan, että taudin toinen aalto menisi täällä nopeasti ohitse ja pääsisimme toimituksessakin kiinni normaaliin arkeen.

Karoliina Syrjä, Viiskunnan vt. päätoimittaja