Kolumni: Kiinalainen uusi vuosi

Uusi vuosi on Taiwanissa yksi vuoden tärkeimmistä juhlista, ellei tärkein. Perinteistä uutta vuotta vietetään länsimaista poiketen yleensä tammi-helmikuussa, kiinalaisten kehittämän ajanlaskun mukaan. Nykyisinkin se määrää monien juhlapäivien ajankohdan.

Taiwanilla uusi vuosi muistuttaa hieman meidän jouluamme; perhe kokoontuu yhteen. Monissa Aasian maissa kulttuuri on paljon yhteisökeskeisempää kuin länsimaissa, ja perhe on paljon laajempi käsite.

Monien taipeilaisten isovanhemmat asuvat saaren eteläosissa, joten Taiwanin moottoritiet täyttyvät uuden vuoden alla perheen isän kotiseuduille matkustavista juhlijoista. Taiwanilla perheen päänä pidetään edelleen isää, avioliitossa nainen liitetään miehen sukuun. Vuoden toisena päivänä perheen äiti käy tapaamassa oman puolensa sukulaisia.

Uutena vuotena on myös tärkeää muistaa esi-isiä oman onnensa turvaamiseksi. Monilla taiwanilaisilla on talossaan alttari, jonka edustalla rukoillaan ja poltetaan eräänlaisia suitsuketikkuja. Uuden vuoden juhlintaan kuuluu, että ennen juhla-ateriaa kyseinen menu kootaan alttarin edustalle, jotta suvun esi-isät voivat aterioida ensin.

Uuden vuoden iltana poltetaan ”taivasrahaa”. Taivasraha on oikeastaan vain pahvisia lipukkeita. Savu kohoaa taivaaseen, esi-isien käytettäviksi. Näin suvun varallisuus taataan tulevana vuonna.

Varmasti uuden vuoden ikonisimpia ja odotetuimpia hetkiä ovat punaisten kirjekuorten jakaminen, joka käytännössä tarkoittaa kasapäin rahaa. Perheen vanhemmat antavat punaisia kirjekuoria lapsilleen ja isovanhemmilleen, yleisestikin työssä käyvät antavat kirjekuoria ei-työssäkäyville sukulaisilleen. Tapoihin myös kuuluu, että työpaikoilla saadaan pientä uuden vuoden ekstraa.

Ida Nurmi, vaihdossa oleva alavutelaisopiskelija