Kolumni: Kesäteattereilla 110. juhlavuosi

Tänä kesänä Sytelä Productions Oy tuottaa ensimmäisen kesäteatteriprojektinsa nimeltään Niilo ja Taikasivellin. Tämä tuotanto on saanut minut pohtimaan kesäteattereita eri näkökulmasta kuin aiemmin.

En ole käynyt elämäni aikana katsomassa montaakaan eri kesäteatteria. Kesällä 2019 kävin katsomassa Seinäjoen Törnävän kesäteatterissa Spamalotin sekä nuorempana paikallisia kesäteatteriesityksiä.

Kulttuurialalle tultuani mielenkiintoni kääntyi enemmän paikalliseen tekemiseen, ja sen kautta aloin lukea taustatietoa kesäteattereista Suomessa.

Kesäteatterit tulivat Suomeen 1910-luvulla Ruotsista saksalaisen ulkoilmateatteriliikkeen alkuun laittamana. Suomen ensimmäiset kesäteatteriesitykset esitettiin Hämeenlinnassa Suomen Kansallisteatterin näyttelijäkunnan edustajien toimesta kesäkuussa 1911, eli tasan 110 vuotta sitten.

Yksi tuolloin esitetyistä teoksista oli Aleksis Kiven Nummisuutarit. Tampereen Pyynikin kesäteatterin näytelmä Tuntematon sotilas sai ensi-iltansa vuonna 1961. Se sai niin suuren suosion, että sitä esitettiin siellä yhdeksän kesän verran, saaden yhteensä noin 350 000 katsojaa.

Kesäteatterin ollessa Suomessa näinkin vanha traditio ja yksi aikaisimpia teatteri-ilmaisun muotoja kautta aikain, koen kulttuurialan yrittäjänä ylpeyttä siitä, että Suomen kesäteatterin juhlavuotena mekin tuotamme näytelmää, vieläpä lapsille ja lapsiperheille!

Nykypäivänä kesäteatteritoiminta on vilkkaampaa kuin teatteritoiminta talvisin. On ihana nähdä, ettei tämä yli vuosisadan kestänyt taiteenmuoto ole nuutunut, vaikka nykyinen maailmantilanne sitä ravisteleekin huolella.

Kesäteatterit hehkuvat läsnäoloa, tunteiden jakoa ja parhaassa tapauksessa luovat yhteisöllisyyttä.

Terhi Sytelä, kulttuurituottaja ja yrittäjä