Kolumni: Käytä feedisi viisaasti

Ehdottomasti viime aikoina suurin uutisjuttu on tuntunut olevan Amazonin sademetsän palot. Erityisesti Instagramissa jaettiin ahkerasti kuvaa, jossa vedottiin siihen, miten Amazonin sademetsä on tulessa ja vain brasilialaiset eivät tiedä asiasta eikä perinteistä mediaa kiinnosta.

Tietysti eri maissa uutisoidaan erilaisista asioista, eikä jokaisessa maailman kolkassa välttämättä Amazonin sademetsän tuhot yllä pääuutiseksi, vaikka syytä olisikin. Kuitenkin Suomessa asia oli ollut tapetilla ennen kuin kuva räjähti Instagramissa. Kuvan jaon yhteydessä jotkut moittivat, etteivät suomalaiset poliitikot ja julkisuuden henkilöt olleet millään tavoin kommentoineet asiaa. Mutta ei sekään pitänyt paikkaansa. Onneksi asia kuitenkin saavutti loputkin vähintään sitten Instagramin myötä.

Se, ettet sinä ole kuullut jostain ilmiöstä, ei tarkoita, etteikö siitä puhuttaisi tai etteikö siitä uutisoitaisi.

Ilmiö kertoi siitä, miten huonosti moni seuraa uutisia. Jos jokin asia ei ilmesty heidän somefeedilleen, he eivät tiedä siitä. Monissa somepalveluissa on mahdollisuus tehdä feedistään aivan itsensä näköinen – jos tietyn ihmisen sisältö ei miellytä, voit aina lopettaa hänen seuraamisensa ja seurata vain henkilöitä, jotka tuovat iloa.

On hyvä ottaa somefeedistänsä kaikki ilo irti niin, että seuraa henkilöitä, jotka jakavat tai ottavat kantaa ajankohtaisiin asioihiin mainontaan panostavien somepersoonien sijasta. Sillä tavalla mielenkiintoiset asiat eivät ehkä pääse lipumaan ohitsesi.

Ja jos haluaa vaikuttaa asioihin oikeasti kuvien jakamisen sijasta, kannattaa lihankulutus lopettaa – tai ainakin vähentää sitä.

Ida Nurmi, alavutelainen lukiolainen