Kolumni: Kaasu pohjaan

Toissa sunnuntain Tanssii tähtien kanssa- jaksossa kilpailija Aki Linnanahde sanoi seuraavanlaisen lauseen, häntä vapaasti lainaten: Meillä on vain yksi elämä, joten kaasu pohjaan. Samanlaista ajatusta sisältyi Pepe Willbergin tulkitsemaan, rap- artisti Pyhimyksen kappaleeseen Nyt, joka kuultin Vain elämää -ohjelman jaksossa jokin aikaa sitten. ”Vapaa lentämään, vapaa hyppäämään”-fraasi lauletaan Billy Elliot -musikaalissa, joka saa ensi-iltansa tänään Tampereen Työväen Teatterissa.

Hetkeen tarttuminen on liian usein jonnekin tulevaisuuteen siirrettävä toiminto. Haaveilemme isoista asioista, mutta siirrämme niiden mahdollista toteuttamista tulevaisuuteen. Miksi? Jos pystymme tekemään haluamamme asian samantien, ja se ei ole kenellekään vaivaksi, miksi emme tekisi niin?

Alkusyksy muistutti minua elämän rajallisuudesta: Sairastuin toisen kerran elämässäni sydänlihastulehdukseen. Parannuin täysin taudista – toistamiseen eikä sydänlihakseen jäänyt jäljeä. Kokemus oli pysäyttävä, ja toki tämä aihe, elämän rajallisuuden pohtiminen, on ollut paljon mielessä.

Haluan siis rohkaista sinua elämään elämääsi ja tekemään sitä, mitä todella elämässäsi haluat tehdä. Aikaa ei ole loputtomiin, ja olet liian arvokas siirtämään sinulle tärkeää asiaa sinusta kauemmas.

Itse halusin (yhtenä esimerkkinä) alkaa kirjoittaa kolumnia neljä vuotta sitten, ja arvoisa lukija: luet allekirjoittaneen tasan viidettäkymmenettä kolumnitekstiä!

Tommy Tabermann -viinilasissani luki ote hänen runostaan: ”Epäröinnin hetkellä kysy, kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä.”

Teemu Sytelä, muusikko (AMK)