Kolumni: Kaapparilaivan kattilasta

Reilu viikko sitten saapui Latviasta laiva Kokkolaan, joka kantoi lastinaan seitsemän tuhatta kuutiota eurooppalaista metsähaketta. Lastin oli tilannut Kokkolan Energia, joka varautuu turpeenkäytön vähenemiseen. Metsähakelastilla testattiin tulevaisuutta varten meritoimitusketjun toimivuutta.

Puuhakkeen tuonti yhteen maailman metsäisimmästä maasta on järjetöntä. Ongelma on ylipäätään tarve tuoda haketta ulkomailta korvaamaan kotimaista polttoainetta. Pelottavaa kuvaa testauksen suuruudesta antaa se, että tämä lasti kattaa alle prosentin vuosittaisesta Kokkolan energian lämpölaitosten tarpeesta. Samalla lisätään suuresti riskiä tuoda maahan uudenlaisia tauteja ja hyönteisiä metsätuhon aiheuttajaksi.

Tällä hetkellä kattiloissa poltetaan paljon ainespuuta, kun turpeen käyttö vähenee. On hämmästyttävää, kuinka vähän realismia tihkuu ideologian humalluttamiin päihin, kun fanaattisesti turvetuotantoa vastustavat tahot haaveilevat sen lopettamisesta kokonaan.

Toisesta suupielestä on jo esitetty ylimääräistä veroa biopolttoaineille.

Energiatuotantomme on pidettävä vahvasti kotimaisissa käsissä ja uuden teknologian investoinneille on annettava aikaa.

Siihen saakka turve on vähintäänkin huoltovarmuuspolttoaine, jonka tuotannolle pitää säilyttää riittävät edellytykset.

On myös syytä pohtia ja selvittää maailmalta laivatun polttoaineen lähtömaan tilanne ja energiantuotantoketju. Liika naiivius ei ilmastoamme pelasta.

Energiaturpeen tuotanto tulee alan omien näkymien mukaan joka tapauksessa päätymään noin kolmanneksen tasolle tulevien vuosien aikana. Ylimääräistä kurittamista kotimaisille polttoaineille ei siis tarvita.

Mikko Savola, ähtäriläinen kansanedustaja