Kolumni: Jokaisen oma asia

Brittiläinen laulaja Adele on tullut takaisin isommin kuin koskaan ennen. Hänet tunnetaan esimerkiksi kappaleistaan Rolling in The Deep, Skyfall ja Hello.

Uusi, runsaasti suosiota saanut levy ei ole ainut asia, joka Adelen paluussa herättää huomiota. Adele on hoikistunut huomattavasti.

Ollessaan suurikokoisempi laulaja sai haastatteluissa ja julkisuudessa usein kuulla puhetta ulkomuodostaan. Sen sijaan, että nälvintä ja asiasta keskustelu olisi loppunut painon pudotuksen myötä, kehokeskustelu ei jätä Adelea rauhaan.

Monet fanit ovat ihmetelleet ankaraan sävyyn laulajan hoikempaa ulkomuotoa. Moni on ollut huolestunut hänen terveydestään.

Adele on itse painottanut haastatteluissa, että pudotti painoa vain itsensä ja terveytensä takia, ei siksi, että näyttäisi viehättävämmältä muiden silmissä.

Ilmiö näyttää, ettei koskaan voi voittaa: joko saa kuulla nälvintää, että on liian suurikokoinen, tai sitten kerää kummastelua hoikkuutensa vuoksi.

Koskaan ei ulkopuolinen voi täysin tietää, mikä on ulkomuodon muutoksen takana: muutokset painossa voivat johtua esimerkiksi sairaudesta.

Joitakin poikkeustapauksia lukuun ottamatta ihminen varmasti itse kyllä huomaa, jos on tullut tai lähtenyt painoa, tai viimeistään lääkäri siitä huomauttaa. Ihmisen ulkomuoto on hänen oma asiansa.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö saisi kehua toisia. Kehumisenkin suhteen voi pitää yllä tiettyä hienotunteisuutta; voisiko sanat asettaa toisin ja tiedänkö, mikä muutoksen takana on.

Onko muutoksen taustalla kenties kova työ ja oma halu, vaiko ehkä jopa vakava sairaus ja suru?

Ida Nurmi, alavutelainen oikeustieteen opiskelija