Kolumni: Itsenäinen Suomi

Tänä itsenäisyyspäivänä muistamme erityisesti talvisotaa. Kahdeksankymmentä vuotta sitten, 30.11.1939, Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen. Talvisota vaati yli 25 000 suomalaista uhria ja haavoittuneita tuli melkein kaksin verroin. Moni nuori mies palasi kotiin ikuisten henkisten vaurioiden kanssa, joihin ei silloin kunnolla osattu tarttua.

Sodan hinta oli raskas, joka näkyi menetettynä maana ja suurina korvauksina. Satoja tuhansia evakkoja joutui etsimään kodin muualta Suomesta. Yhtenäinen kansa kesti. Veteraanien, lottien ja kotirintaman uhrausten ansiosta itsenäinen Suomi säilyi.

Kunnianosoituksena eduskuntaryhmät ovat yhteisesti päättäneet korottaa sotiemme veteraanien rintamalisää nykyisestä 50 eurosta 125 euroon. Kyseessä on suurin korotus, mitä rintamalisään on koskaan tehty.

Mitä on tämän päivän itsenäisyys? Maailma on avautunut kaikin tavoin ja me omaksumme monilla tasoilla vaikutteita toisista kulttuureista.

Viime viikolla meidänkin kauppamme hehkuttivat suurta amerikkalaista kulutusjuhlaa. Perinteiset adventin toivotukset jäivät sosiaalisessa mediassa vähemmistöön.

Maailman avautumisen ei tarvitse kuitenkaan olla poissa identiteetistämme. Voimme olla ylpeitä suomalaisista perinteistämme ja osaamisestamme.

Jokaisen lapsen elämä on tämän päivän Suomessa erilainen kuin sata vuotta sitten. Meidän vastuullamme on kertoa historiamme siten, että sukupolvet ymmärtävät sen merkityksen. Totuus ovat kuvissa ja kirjoissa. Suomalaisuuden merkitys kulkee sukupolvien välisessä kanssakäymisessä.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Mikko Savola, kansanedustaja (kesk.) Ähtäristä