Kolumni: Huippu näkyvissä

Perustin ensimmäisen yrityksen vuonna 1999. Se myi yksityisille asiakkaille tietokoneita, jotka kokosimme liikekumppanini kanssa vanhempieni kellarissa. Yritys täyttää tänä vuonna 21 vuotta. Tietokoneita se ei ollut myynyt vuoden 2000 jälkeen, jolloin Citymarketit alkoivat tarjota halpoja rahoituksella ostettavia tietokoneita.

Yhteensä olen perustanut tai ollut mukana kymmenen yrityksen perustamisessa ja toiminnassa. Suomen lisäksi olen perustanut yrityksen Englantiin, Etelä-Afrikkaan ja Amerikkaan.

Olen tehnyt mainontaa, maahantuontia, messuja, tietotekniikkaa, ulkomediaa, autovuokrausta, järjestelmäkehitystä, kiinteistökehitystä, majoitustoimintaa, elokuvatuotantoa ja mediaa.

Olen tehnyt sopimuksia maailman suurimpien yhtiöiden kanssa. Olen investoinut ja voittanut sekä hävinnyt, luottanut ja saanut, luottanut ja menettänyt. Olen auttanut ja minua on autettu. Olen kilpaillut ja voittanut, mutta myös hävinnyt. Olen nauttinut, kärsinyt, rikastunut ja köyhtynyt. Olen vienyt läpi yhden konkurssin, yhden fuusion ja yhden yritysoston.

Mitä koulussa ei opetettu, on opittu tekemällä. Olen oppinut seuraavaa: Opettele tase niin, että osaat lukea sen ja ymmärrät sen merkityksen vaurauden rakentamisessa. Pidä päätösvalta itselläsi. Verkostoidu jatkuvasti, palkkaa vahvuudet, jotka täydentävät heikkouksiasi. Kerro aina mitä etsit ja kysy miten voit olla avuksi. Verkostosi on arvosi. Hanki ymmärtävä ja tukeva puoliso sekä lakimies. Tee etupainotteista laskutusta ja parempia sopimuksia. Tule nähdyksi. Älä pelkää mitään tai ketään. Puhu paljon ja tee vielä enemmän. Asiakas on johtajasi. Vältä jakamasta omistusta viimeiseen asti. Älä perusta yritystä kaverin kanssa.

Ja mikä tärkeintä, ajattele kuin vuorikiipeilijä: Jos huippu menee pilveen, pidä huoli, että pääset turvallisesti alas. Jatka kiipeämistä taas kirkkaalla säällä, älä koskaan luovuta.

Ike Novikoff, alavutelainen kaikkien alojen asiantuntija