Kolumni: Helppoja ratkaisuja

Helsingin Sanomissa oli taannoin Tarkkaa käsityötä -niminen juttu plastiikkakirurgiasta. Jutussa mainitaan, että ihmisen ulkonäöllä on joka tapauksessa vaikutusta hänen elämäänsä, joten siksi plastiikkakirurgiaa ei tulisi moralisoida.

On surullista, että ulkoisilla asioilla, joihin ei juuri voi vaikuttaa, on niin paljon vaikutusta elämään. Ulkonäkö ei kerro, onko henkilö älykäs, taitava työssään tai sosiaalinen.

Tuskin ketään valitaan vain ulkonäkönsä takia työhön, jos muut vaatimukset eivät täyty, mutta kasvojen viehättävyydellä on ainakin 2015 vuodelta peräisin olevan amerikkalaistutkimuksen mukaan yhteys tulotasoon.

Ovatko kauneusleikkaukset siis helppo ratkaisu, joilla tehdä maailmasta tasa-arvoisempi? Oletuksena olisi tietenkin se, että niiden hinta olisi kyllin alhainen, jotta pienituloisetkin voisivat hyötyä niistä. Vai pitäisikö ihmisten vain oppia hyväksymään itsensä ja muut?

Jokainen vakavien ulkonäköpaineiden kanssa paininut tietää, miten suuri este ne voivat olla. Jotkut eivät esimerkiksi uskalla nauttia lämpimistä keleistä, koska paljastava pukeutuminen ahdistaa.

Kiusaaminen ulkonäön perusteella on yleistä, ja somessa vertaa itseään muihin lähes huomaamatta. On vaikea sanoa, johtuvatko ulkonäköpaineet siitä, että viehättäviä ihmisiä on kaikkialla, vai kiusaamisesta, vaiko vähän molemmista.

Huomaavatkohan ihmiset edes, että arvottavat muita viehättävyyden perusteella?

Toivottavasti pienen itsetutkiskelun kautta voisi muuttaa tapoja.

Toisin kuin useimmilla eläinlajeilla, ihmisillä on onneksi kyky pohtia omaa toimintaa sekä muuttaa sitä tarvittaessa.

Ida Nurmi, alavutelainen lukiolainen